Een groeiend aantal strijders van Islamitische Staat keert de terreurbeweging de rug toe en spreekt openlijk over de beslissing om te vertrekken. 

Ze lopen daarmee het risico op wraakacties van leden van de extremistische beweging en gevangenisstraf in hun land van herkomst, dus de meesten duiken onder.

Onderzoekers van King's College London traceerden 58 overlopers die zich tegen IS hebben uitgesproken, meldt de BBC maandag. Hun getuigenissen zouden nieuwe leden kunnen ontmoedigen.

Volgens het internationale centrum voor onderzoek naar radicalisering van de universiteit hebben inmiddels honderden strijders IS verlaten of daartoe pogingen gedaan.

Deserteurs

Tientallen zouden via Turkije zijn ontsnapt, terwijl 'deserteurs' die worden onderschept, dat met hun leven moeten bekopen. ICSR gaat ervan uit dat de 58 bekentenissen ''waarschijnlijk slechts een fractie vertegenwoordigen van de ontgoochelden, die bereid zijn over te lopen of daarmee naar buiten willen treden''.

De onderzoekers ontdekten een aantal belangrijke redenen om IS te verlaten. De meeste oud-strijders zeggen dat ze bezorgd waren over de wreedheid tegen andere moslims en 'on-islamitisch' gedrag onder strijders, waaronder corruptie. Anderen zijn teleurgesteld in de kwaliteit van het leven bij de terreurbeweging.

''Dat waren typisch mensen die bij de groep waren gegaan om materiële en 'zelfzuchtige' redenen, en zich snel realiseerden dat de beloofde luxe producten en auto's die ze waren beloofd niet zouden opdoemen'', aldus het rapport.