België is teleurgesteld over de verkiezingsoverwinning van de Griekse premier Alexis Tsipras. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt zei maandag dat hij "een ontgoocheld man" is. 

De minister had op een overwinning van de conservatieve oppositiepartij Nieuwe Democratie gehoopt. Dat zou beter zijn voor de bezuinigingsafspraken die Griekenland met Europa had gemaakt.

De partij van Tsipras, Syriza, krijgt 145 van de driehonderd zetels in het parlement. De partij regeert vrijwel zeker verder met de Onafhankelijke Grieken. Samen hebben ze een krappe meerderheid.

"Vorige keer had Tsipras nog een overschot van twaalf zetels, nu ziet het ernaar uit dat dat er vijf zullen zijn. In die zin is de gok van Tsipras een beetje mislukt", zei Van Overtveldt tegen de VRT.

Afsplitsen

Tsipras sloot een paar maanden geleden een deal met de geldschieters. Vervolgens overtuigde hij de bevolking om dat akkoord in een referendum af te wijzen. Daarna sloot hij alsnog een deal.

Ongeveer een derde binnen zijn eigen partij stemde tegen het noodakkoord, waardoor Tsipras zich genoodzaak voelde nieuwe verkiezingen uit te schrijven.  

Een deel van Syriza splitste zich af, maar de splinterpartij behaalde de kiesdrempel niet.