Donald Trump is iets van zijn voorsprong kwijt in de race om de Republikeinen te vertegenwoordigen tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 in de Verenigde Staten. 

De 69-jarige miljardair kan volgens een poll van CNN op zondag rekenen op de steun van 24 procent van de Republikeinse kiezers, dat is iets minder dan de 32 procent waar hij op stond.

Voormalig Hewlett-Packard-topvrouw Carly Fiorina schoot na haar optreden in een door CNN georganiseerd debat van afgelopen woensdag in de peilingen omhoog van 3 procent naar 15 procent.

In dat debat werd Trump hard aangepakt door zijn Republikeinse concurrenten voor het presidentschap van de VS.

Moslimpresident

Volgens Republikeinse presidentskandidaat Ben Carson is een moslim is niet geschikt om president te worden van de Verenigde Staten en de islam is in strijd met de Amerikaanse grondwet. Dat zei hij zondag bij het NBC-programma Meet the Press.

''Ik zou er geen voorstander van zijn als we een moslim verantwoordelijk maken voor dit land. Ik zou het daar absoluut niet mee eens zijn", aldus Carson, die het goed doet in de peilingen. Hij voegde eraan toe dat de religieuze overtuigingen van een president ertoe doen als die in strijd zijn met Amerikaanse waarden.

Zijn visie staat haaks op die van Donald Trump, de miljardair die aan kop gaat in de race om de Republikeinen te vertegenwoordigen tijdens de presidentsverkiezingen volgend jaar. Trump zei in hetzelfde programma dat het in de toekomst zou kunnen gebeuren dat een moslim president wordt van de VS. Hij zei veel ''fantastische" moslims te kennen, maar dat er wereldwijd een ''zeer ernstig probleem" is met islamieten.

Iowa kiest in februari als eerste staat een kandidaat voor de verkiezingen van november 2016.