In Griekenland zijn zondag om 6.00 uur de stembussen opengegaan voor de vervroegde verkiezingen. Bijna tien miljoen stemgerechtigde Grieken mogen voor de tweede keer in een jaar een parlement kiezen.

Alexis Tsipras bracht zondagochtend al voor 9.00 uur zijn stem uit. Hij toonde zich in het stemlokaal van de wijk Kypseli in Athene overtuigd van de overwinning van zijn linkse partij Syriza.

"Het Griekse volk zal niet toestaan dat anderen voor hem beslissen. Het zal kiezen voor een mandaat van vier jaar voor een sterke regering die in Griekenland en daarbuiten voor het land zal vechten", zei de voormalig premier.

De Grieken kiezen uit de kandidaten van 19 partijen voor de beschikbare 250 parlementszetels. De stemlokalen sluiten hun deuren om 18.00 uur zondagavond. De eerste resultaten worden ongeveer twee uur later verwacht.

Video: Tsipras brengt stem uit

Voorspelling

Evangelos Meimarakis, de leider van de Griekse centrumrechtse partij Nieuwe Democratie, heeft gezegd dat zijn "landgenoten zondagavond een nieuw Griekenland" kunnen vieren. Hij deed zijn voorspelling in Athene toen hij zijn stem uitbracht voor de parlementsverkiezingen.

Meimarakis is op voorhand de grootste concurrent van de afgetreden premier Alexis Tsipras van de linkse Syriza. Naast deze twee partijen staan er 17 concurrenten op het stemformulier vermeld.

De leider van Nieuwe Democratie riep bij het uitbrengen van zijn stem met name alle vrouwelijke kiezers op zijn partij te ondersteunen. Bij verkiezingsonderzoeken de afgelopen dagen bleek namelijk dat vrouwelijke veel meer dan mannelijke kiezers vooraf twijfelden welke partij hun stem zou krijgen.

Gelijk op 

In de peilingen gaat Tsipras' partij Syriza ongeveer gelijk op met oppositiepartij Nieuwe Democratie.

De verkiezingen vinden plaats omdat Tsipras de regering in augustus ontbond. Tsipras liet nieuwe verkiezingen uitschrijven nadat zijn partij uiteen was gevallen. Aanleiding was het akkoord voor nieuwe noodsteun: de linkervleugel van Tsipras' Syriza kon de overeenkomst over Europese steun in ruil voor harde bezuinigingen niet verkroppen.