De eerder deze week afgezette interim-regering van Burkina Faso krijgt de macht weer terug.

Dat heeft president Thomas Boni Yayi van Benin zaterdag gezegd na onderhandelingen met de militairen die donderdag een staatsgreep pleegden in het West-Afrikaanse land.

De presidenten van Benin en Senegal reisden vrijdag af naar Burkina Faso om met de zelfverklaarde nieuwe leiding van het land te spreken.

Interim-president Michel Kafando werd woensdag gevangen genomen door de militairen. Ze verstoorden een bijeenkomst van het kabinet en namen ook de premier en een aantal ministers gevangen.

Betogers

Ongeveer honderd betogers kwamen woensdagavond samen op een plein in het centrum van de hoofdstad Ouagadougou om de vrijlating van de interim-regeringsleden te eisen.

Militairen losten waarschuwingsschoten in een poging de massa uiteen te drijven. Om de rust te laten weerkeren, sloten de coupplegers de grenzen en stelden zij een avondklok in. 

De militairen die de staatsgreep uitvoerden, waren loyaal aan oud-president Blaise Compaore, die vorig jaar aftrad na hevige protesten. Hij wilde de grondwet wijzigen om voor een derde ambtstermijn te gaan. 

Compaore werd door de overgangsraad aangeklaagd voor hoogverraad en vluchtte in oktober naar buurland Ivoorkust. Hij was bijna dertig jaar aan de macht.

Vrijlating

De Verenigde Naties (VN), de Afrikaanse Unie en de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) eisten vorige week in een gezamenlijke verklaring de directe vrijlating van Kafando en de leden zijn van interim-regering.

Ook de Europese Unie voegde zich daarbij. ''De EU roept op tot de onmiddellijke vrijlating van de personen die vastgehouden worden en tot respect voor de transitie en het algemene belang", zei buitenlandchef Federica Mogherini.

De interim-regering zou vrijdag weer zijn vrijgelaten en krijgt dus binnenkort de macht terug.