Het jaarlijkse bierfeest Oktoberfest is zaterdag in München begonnen. Burgemeester Dieter Reiter van de stad wist met twee slagen de kraan in het eerste vat te slaan. 

Traditiegetrouw is dat het begin van Oktoberfest. "O'zapft is!", er is getapt, zei hij daarbij.

Volgens traditie is het aantal slagen dat een burgemeester nodig heeft om het vat te openen een weerspiegeling van zijn kwaliteiten als burgervader. Reiter doet het in dat geval beter dan vorig jaar, toen hij vier slagen nodig had.

Het Oktoberfest in München, ookwel het grootste volksfeest ter wereld genoemd, is tot 5 oktober. Naar verwachting komen er vijf miljoen mensen op af. De stad verwacht de feestgangers goed te kunnen scheiden van de stroom vluchtelingen die via München Duitsland binnenkomt.

Slachtoffer

Nog geen anderhalf uur na het begin van het drankfestijn werd het eerste slachtoffer al weggedragen met een alcoholvergiftiging. Een man van rond de vijftig jaar oud stortte om 13.20 uur in één van de tenten in elkaar en moest worden behandeld door medewerkers van het Beierse Rode Kruis.

Hij had al binnen tachtig minuten zo veel gedronken, dat verder feesten er niet meer in zit voor hem. Vorig jaar werd het eerste slachtoffer 'pas' om 14.05 uur behandeld.

VIdeo: Oktoberfest in München begonnen