Kroatië heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag duizenden vluchtelingen naar de Hongaarse grens gebracht. 

Volgens de politie zijn zaterdagochtend 7.852 vluchtelingen Hongarije binnengekomen. De meesten van hen kwamen via Kroatië.

De mensen werden met bussen naar de grensovergangen Letenye, Beremend en Gyenyes gebracht. Ook is er een trein met zo'n duizend vluchtelingen naar de Hongaarse plaats Magyarboly gereden. Veertig Kroatische agenten die met de trein meereden zijn terug naar hun land gestuurd.

Hongaarse media meldden eerder dat ze ontwapend werden, maar dat bleek niet het geval. Volgens de Hongaarse politie hadden de agenten geen wapens bij zich. De treinmachinist is wel opgepakt.

Vervoer blijft

Premier Zoran Milanovic van Kroatië heeft zaterdag laten weten dat zijn land vluchtelingen naar de grens met Hongarije blijft vervoeren. Daarmee zegt hij Hongarije te dwingen de vluchtelingen het land binnen te laten.

Hongarije stelt dat het doorsturen van de vluchtelingen niet was afgesproken en dreigt de grens met Kroatië te sluiten. De vluchtelingen zijn in Hongarije naar een opvangcentrum bij de Oostenrijkse grens gebracht.

Reservisten

Hongarije heeft ondertussen ook de reservisten van het leger opgeroepen vanwege de grote stroom vluchtelingen. Om hoeveel militairen het gaat is onduidelijk.

De reservisten worden ingezet om de barakken te bemannen die nu leegstaan omdat de beroepsmilitairen naar de grens zijn gestuurd. Ze kunnen ook andere taken uitvoeren, meldde het ministerie, maar welke dat zijn is niet duidelijk.

Ook op andere manieren pakt Hongarije de vluchtelingen aan. Zo is het illegaal oversteken van de grens sinds dinsdag strafbaar. Elf vluchtelingen worden inmiddels beschuldigd van het illegaal oversteken van de grens. Ze zijn eerder al opgepakt en blijven voorlopig vastzitten.

Video: Vrijwilligers in actie bij Kroatische grens

Opgepakt

De politie in de Bulgaarse hoofdstad Sofia heeft 137 buitenlanders opgepakt die zeggen dat ze uit Syrië zijn gevlucht. Ze zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag van hun bed in hotels en hostels gelicht, heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdag laten weten.

Het is volgens de autoriteiten niet bekend hoe de buitenlanders het land zijn binnengekomen en of ze vluchteling zijn. In Sofia werden eerder deze maand ook al 125 buitenlanders opgepakt die illegaal het land waren binnengekomen en geen asiel hadden aangevraagd.

Bulgarije heeft maatregelen genomen bij de grens met Turkije om illegale oversteek te voorkomen. Indien nodig kunnen er duizend agenten worden ingezet. Bulgarije werkt samen met Turkije om de vluchtelingen tegen te houden. Turkije zegt een strook van 40 kilometer bij de grens vrij te houden van migranten.

Morele plicht

De Sloveense regering ziet het als een 'morele plicht' om migranten uit Syrië en andere oorlogsgebieden op te vangen. Het land is niet vergeten dat de buurlanden Oostenrijk en Italië in 1991 tijdens de Balkanoorlog Sloveense vluchtelingen opnamen. 

Dat heeft de Sloveense ambassadeur in Duitsland, Marta Kos Marko, gezegd in een interview met de krant Rheinische Post. Kos Marko zei dat haar land op dit moment de capaciteit heeft om maximaal 10.000 migranten op te nemen. Als het er meer worden, heeft Slovenië voor de opvang hulp nodig van de Europese Unie.

In het zuiden van Slovenië, aan de grens met Kroatië, heeft de politie tot vrijdag middernacht zeker elfhonderd vluchtelingen aangehouden, aldus het Oostenrijkse persbureau APA. De migranten worden ondergebracht in opvangcentra verspreid over het hele land.

Slovenië heeft inmiddels 1500 vluchtelingen geregistreerd, meldt staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Bostjan Sefic zaterdag aan het nationale persbureau STA. Een derde daarvan is afkomstig uit Syrië, terwijl nog eens een derde uit Afghanistan is gevlucht. "De politie heeft alles onder controle en de veiligheidssituatie is goed", zei hij.

Zo'n honderd vluchtelingen wachten zaterdagmiddag nog bij de grensovergang bij de plaats Obrezje om vanuit Kroatië het land binnen te mogen. Een groep van zo'n 250 asielzoekers is te voet op weg naar Sentilj, waar zij de grens met Oostenrijk over willen.

Video: Slovenië kan 10.000 vluchtelingen opnemen

Oostenrijk

Volgens het Oostenrijkse persbureau APA zijn zaterdagochtend al 6700 vluchtelingen in Oostenrijk aangekomen. Wenen verwacht in totaal 10.000 nieuwkomers zaterdag. In het zuiden van Duitsland arriveerden vrijdag circa vierduizend migranten. Dat waren er 2700 minder dan een dag eerder.

Vluchtelingen die via de Balkan naar Oostenrijk reizen, lopen het risico te worden teruggestuurd. Dat heeft de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Johanna Miki-Leitner, zaterdag gezegd.

De bewindsvrouw richtte zich tot vluchtelingen die via Slovenië of Kroatië arriveren. Volgens Leitner hadden de migranten al in die Balkanlanden asiel moeten aanvragen, omdat die als veilige landen gelden. De minister zei dat bij die vluchtelingen geen sprake meer is "van een zoektocht naar bescherming", maar naar het zoeken naar een zo'n optimaal mogelijk asiel.

Plaatsvervangend bondskanselier Sigmar Gabriel van Duitsland en de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann zeiden zaterdag op een top van Europese sociaaldemocraten in Wenen dat de internationale gemeenschap zeker vijf miljoen euro moet vrijmaken voor de opvang van vluchtelingen in het Midden-Oosten. Gabriel waarschuwde dat als geld uitblijft, nog meer mensen naar Europa zullen reizen.