Burkina Faso is vanwege de staatsgreep in het land geschorst door de Afrikaanse Unie (AU). De organisatie van Afrikaanse landen dreigt bovendien met sancties als de coupplegers de interim-regering niet herstellen.

Militairen die loyaal zijn aan oud-president Blaise Compaore grepen woensdag de macht in het land. Ze verstoorden een bijeenkomst van het kabinet en arresteerden onder andere de president Isaac Zida, de premier en een aantal ministers.

De coupplegers zeiden vrijdag president Zida te hebben vrijgelaten en beloofden in oktober nieuwe verkiezingen houden. Die toezegging gaat de AU niet ver genoeg.

De militairen krijgen tot 22 september om hun gevangenen te laten gaan en de tijdelijke regering te herstellen. Gebeurt dat niet, dan volgen maatregelen tegen de coupplegers.

Omstreden

De staatsgreep is ook in Burkina Faso omstreden. De opstandige militairen werden vrijdag geconfronteerd met honderden boze demonstranten. Zij gooiden met stenen en blokkeerden straten in de hoofdstad.

De militairen moesten in de lucht schieten om de menigte uiteen te jagen. De protesten kostten tot nu toe aan zeker drie mensen het leven.

Video: Afrikaanse Unie schorst Burkina Faso na coup

Afrikaanse Unie schorst Burkina Faso na coup
Afrikaanse Unie schorst Burkina Faso na coup