President Barack Obama heeft een homoseksueel voorgedragen als topambtenaar die binnen het ministerie van Defensie het leger onder zijn hoede heeft. Het is voor het eerst dat deze functie bekleed gaat worden door een homo.
 

Dat meldt de Army Times.

Het gaat om Eric Fanning, op dit moment nog een van de naaste adviseurs van minister van Defensie Ash Carter. Fanning zou op 1 november de huidige 'army secretary' moeten opvolgen die de functie zes jaar heeft bekleed.

"Ik ben zeer dankbaar voor al die jaren dat Eric al toewijding aan onze mannen en vrouwen in uniform heeft getoond en ik ben ervan overtuigd dat hij de Amerikaanse soldaten zal leiden met waardigheid", aldus president Obama. De benoeming moet overigens nog wel worden bevestigd door de Senaat.

Video: Homoseksueel mogelijk topambtenaar in VS

Homoseksueel mogelijk topambtenaar in VS
Homoseksueel mogelijk topambtenaar in VS

Zware taak

Fanning geldt als een van de grote talenten binnen het ministerie van Defensie. Hij krijgt een zware taak: het Amerikaanse leger worstelt al enige tijd met flinke bezuinigingen en een groeiende vraag naar troepen om in te grijpen in brandhaarden overal ter wereld.

Hij was ook een van de drijvende krachten achter het afschaffen van het omstreden 'don't ask, don’t tell'-beleid dat voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders lange tijd gold in het Amerikaanse leger.