De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is vrijdag onder vuur komen te liggen van het Witte Huis door een campagnebijeenkomst in Rochester, in de staat New Hampshire. 

Daar zei een man tegen Trump dat moslims het probleem in de Verenigde Staten zijn en dat president Barack Obama er een van is.

De vastgoedmiljardair interrumpeerde hem niet en betwistte de stelling evenmin, maar zei in plaats daarvan: "juist". De aanhanger zei vervolgens dat Obama niet eens een "Amerikaan is".

Daarmee verwees hij naar eerdere twijfels van Trump of Obama wel in de VS is geboren. Volgens sommigen komt hij uit Kenia, het geboorteland van zijn vader. Een geboortecertificaat moest eraan te pas komen om het bewijs te leveren dat Obama inderdaad Amerikaan is en dat hij geboren is in de Amerikaanse staat Hawaii.

Bekijk hier het fragment van de campagnebijeenkomst

Veroordeling

Een woordvoerder van het Witte Huis veroordeelde volgens CNN de opmerkingen van Trump, maar zei ook "niet verbaasd te zijn dat dit op een Donald Trump-bijeenkomst gebeurt".

Hillary Clinton, presidentskandidate voor de Democraten, was "geschokt". "Hij had dat soort retoriek, die haatdragendheid, direct moeten corrigeren."

Trump, die momenteel voorop ligt in de peilingen van de Republikeinse voorverkiezingen, zegt zaterdag op Twitter zich weinig van de kritiek aan te trekken. "Ben ik moreel verplicht om elke keer dat iemand iets slechts of controversieels over de president zegt hem te verdedigen? Lijkt me niet!"

"Dit is de eerste keer in mijn leven dat ik een relletje heb veroorzaakt door niets te zeggen", ging Trump verder. "Als iemand een nare of controversiële opmerking over mij maakt tegen de president, denk je dan dat hij mij zou helpen? Absoluut niet."

Grens overschreden

Ook is er kritiek gekomen van andere Republikeinse presidentskandidaten. Zo zei Senator Lindsey Graham dat Trump "een grens heeft overschreden". 

Op dezelfde bijeenkomst zei Trump overigens dat als hij daadwerkelijk president wordt, hij geen salaris wil. Hij zal de 400.000 dollar (zo'n 350.000 euro) die hij per jaar zou verdienen, afwijzen.

Het magazine Forbes schat het vermogen van de politicus op 4,1 miljard dollar. Zelf zei Trump in juli van dit jaar dat zijn vermogen meer dan 10 miljard dollar bedraagt.