Thalys neemt maatregelen na de verijdelde aanslag op een hogesnelheidstrein van vorige maand. Zo wordt het personeel extra geschoold om abnormaal gedrag te herkennen en met paniek en crisissituaties om te gaan.

Dat schrijft het bedrijf vrijdag in een onderzoeksrapport over het incident van 21 augustus.

Thalys gaat ook omleidings- en evacuatiescenario's uitwerken en noodtelefoonnummers duidelijk zichtbaar in de treinstellen aanbrengen. Verder wordt het systeem voor de communicatie tussen boordpersoneel, de treinbegeleider en de machinist verbeterd. 

Een 26-jarige Marokkaan die vermoedelijk een terroristische aanslag wilde plegen werd toen overmeesterd door een aantal passagiers in de trein van Amsterdam naar Parijs, vlak voor de Franse grens.

De in Brussel ingestapte man had een doorgeladen kalasjnikov bij zich, een automatisch pistool, negen patroonhouders en een mes. Toen hij instapte was er geen reden hem tegen te houden, aldus Thalys.

Juiste beslissingen

Mede omdat tijdens de worsteling enkele kogels werden afgevuurd ontstond paniek en een "bijzonder gewelddadige en levensbedreigende situatie", aldus de onderzoekers. Volgens Thalys zijn de juiste beslissingen genomen.

"Dit rapport wijst ons ook op wat we beter kunnen doen", aldus het bedrijf. "Onze Thalys-medewerkers hebben echter een beperkte rol, zij zijn niet opgeleid of uitgerust om politiehandelingen uit te voeren."