Hongarije en Kroatië hebben afgesproken om vluchtelingen die naar het noorden en westen van Europa willen via een bepaalde route door te laten. Deze corridor loopt door Hongarije.

Dat meldt de Britse nieuwszender SkyNews vrijdag.

Het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken weet niets van deze corridor en is onaangenaam verrast dat Hongarije vluchtelingen langs de Oostenrijkse grens zet.

Oostenrijk heeft het recht migranten die geen asiel in het land willen aanvragen, aan de grens met Hongarije te weigeren, aldus het ministerie. Oostenrijk wil ook geen "buitensporige hoeveelheden" mensen toelaten, waarschuwde Wenen.

Bussen

De route lijkt in de praktijk te worden aangegeven door bewegingen van bussen met vluchtelingen. Zo reden er vrijdag bussen vol migranten van de Hongaars-Kroatische grens naar de Hongaarse grensstreek met Oostenrijk.

De vluchtelingen zijn naar Szentgotthard en Vamosszabadi gebracht. Beide plaatsen liggen niet ver van de Oostenrijkse grens. Ondertussen is een trein met circa duizend vluchtelingen vanuit Kroatië aangekomen in de Hongaarse grensplaats Magyarboly.

Video: Ook Kroatië wil grenzen sluiten

Kroatië sluit de grenzen voor vluchtelingen
Kroatië sluit de grenzen voor vluchtelingen

Slovenië

Slovenië schat dat in 24 uur circa duizend migranten vanuit Kroatië de grens zullen oversteken. Dit zei Bostjan Sefic van het Sloveense ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook Slovenië vindt dat Kroatië de regels overtreedt door migranten verder te sluizen.

Volgens de afspraken die in Schengen zijn gemaakt over vrij verkeer van personen binnen de aangesloten groep Europese landen, moet het land waar de vluchtelingen aankomen hen ook registreren. De vluchtelingen mogen niet naar andere landen in de Schengenzone worden doorverwezen. 

De Sloveense oproerpolitie heeft vrijdagmiddag voorkomen dat circa tweehonderd vluchtelingen of migranten een grenspost aan de Kroatische grens overstaken. De grote groep mensen kwam uit het Kroatische dorp Harmica en poogde massaal de grens te passeren. Harmica ligt nog geen 20 kilometer ten noordwesten van de Kroatische hoofdstad Zagreb.

Rusland

Rusland helpt bij de opvang van vluchtelingen die door Europa trekken. De Servische ambassadeur in Moskou, Slavenko Terzic, heeft volgens persbureau Tass het Kremlin bedankt voor hulp bij de opvang van achthonderd tot duizend vluchtelingen in Servië.

Terzic zei dat er iedere dag meer vluchtelingen bijkomen in Servië. Aan de grens met Macedonië zijn opvangkampen opgezet. Rusland heeft met allerlei spullen zoals dieselverwarming en tenten erg geholpen, aldus de ambassadeur.