In Chili hebben in de nacht van woensdag op donderdag drie aardbevingen met een magnitude van 8.3, 6.3 en 6.4 plaatsgevonden. Een miljoen mensen hebben noodgedwongen hun huis verlaten.

Dat meldt het USGS.

Het dodental is opgelopen naar vijf, maakte president Michelle Bachelet bekend. Ze reist af naar de zwaarst getroffen gebieden. De regering riep mensen in het kustgebied op naar veilige gebieden te gaan.

Vijftien mensen zouden gewond zijn geraakt.

Het epicentrum van de beving met een kracht van 8,3 lag ruim 200 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Santiago, enkele tientallen kilometers uit de kust. De beving veroorzaakte veel schade aan huizen. Op televisiebeelden is te zien dat mensen in paniek bij elkaar komen op straat.

Er zijn tsunamiwaarschuwingen afgegeven voor Peru, Chili, Frans-Polynesië en Hawaii. Bij de kust van het Chileense Coquimbo zijn tsunamigolven van 4,5 meter hoog waargenomen. De regeringen hebben bewoners opgeroepen om de kuststrook te verlaten. Daaraan zouden al een miljoen inwoners gehoor hebben gegeven.

Video: Doden na zware aardbeving Chili

Miljoen mensen huis uit na aardbeving Chili
Miljoen mensen huis uit na aardbeving Chili

Noodtoestand

Chili heeft het zogenaamde Red Alert afgegeven. Dit is het hoogste niveau van de noodtoestand.

De eerste aardbeving vond plaats op 54 kilometer van de stad Illapel en 233 kilometer van Santiago. Het epicentrum lag ten westen van Illapel, ongeveer 170 kilometer ten noorden van de havenstad Valparaiso. Volgens meerdere bronnen zouden gebouwen flink hebben bewogen en renden veel mensen de straten op. 

Naschokken

Later werden naschokken gevoeld met een magnitude van 6.4 op 25 kilometer afstand van Illapel en een magnitude van 6.3 op 71 kilometer van Illapel. 

Door de beving werd het internationale vliegveld van de hoofdstad Santiago korte tijd geëvacueerd. Vluchten zijn weer hervat, maar hebben wel vertraging, meldt de luchthaven op Twitter.

Chili wordt geregeld getroffen door aardbevingen. In 2010 ontstond een tsunami na een beving met een kracht van 8,8. Ongeveer 550 mensen kwamen toen om het leven.