Malcolm Turnbull heeft Tony Abbott opgevolgd als premier van Australië. Hij werd dinsdagochtend (lokale tijd) beëdigd.

Tony Abbott werd maandag weggestemd als premier van Australië. Hij lag zwaar onder vuur binnen zijn eigen partij. Zijn leiderschap was niet meer van deze tijd, luidde de boodschap.

Turnbull stuurde door een interne stemming direct aan op Abbotts vertrek en won die stemming. Turnbull volgt Abbott daarmee op als premier. Turnbull is de 29e premier van Australië.

Video: Malcolm Turnbull als premier beëdigd

Australië heeft nieuwe premier
Australië heeft nieuwe premier

Populariteit

De zestigjarige voormalig investeringsbankier Turnbull moet de dalende populariteit van zijn partij een halt toeroepen in aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar. Turnbull zal snel voor eenheid moeten zorgen binnen de partij, waar ministers die loyaal zijn aan Abbott dreigen op te stappen.

Turnbull op zijn beurt is bij het rechtse deel van de partij weinig geliefd vanwege zijn steun voor het homohuwelijk en een Australische republiek.

Nieuwe start

"De regering heeft nu de kans om een nieuwe start te maken om de stagnatie te doorbreken", zei politiek commentator John Warhurst van de National University in hoofdstad Canberra. "Turnbull heeft nog steeds een hoop werk te doen om de gespleten partij te lijmen en te zorgen dat er weer vertrouwen komt bij de verkiezingen."

Turnbull werd door gouverneur-generaal Sir Peter Cosgrove, vertegenwoordiger van de Britse koningin Elizabeth, beëdigd.