Tony Abbott is afgezet als premier van Australië nadat hij de verkiezing binnen zijn eigen Liberale Partij heeft verloren over het leiderschap van partijgenoot Malcolm Turnbull.

Dat meldt de BBC maandag.

Eerder maandag werd er bekend dat er een stemming zou komen nadat Turnbull kritiek had geuit op Abbott. Volgens Turnbull ''is het duidelijk dat Abbott niet de economische leiding biedt die het land nodig heeft''.

Turnbull versloeg Abbott met 54 tegen 44 bij een stemming binnen de Liberale Partij. Daardoor wordt Turnbull de nieuwe premier van Australië en de zesde premier van het land in acht jaar tijd.

"De premier heeft niet kunnen voldoen aan datgene wat dit land momenteel nodig heeft", zei Turnbull. "We hebben een andere manier van leidinggeven nodig."

De regering van Abbott lag onder vuur vanwege vermeende misstappen, onderlinge onenigheid en het lekken van vertrouwelijke informatie. De 57-jarige Abbott werd in september 2013 premier. Hij is al de leider van de Liberale Partij sinds 2009.

Eenheid

De zestigjarige voormalig investeringsbankier Turnbull moet de dalende populariteit van zijn partij een halt toeroepen in aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar. Turnbull zal snel voor eenheid moeten zorgen binnen de partij, waar ministers die loyaal zijn aan Abbott dreigen op te stappen.

Turnbull op zijn beurt is bij het rechtse deel van de partij weinig geliefd vanwege zijn steun voor het homohuwelijk en een Australische republiek.

"De regering heeft nu de kans om een nieuwe start te maken om de stagnatie te doorbreken", zei politiek commentator John Warhurst van de National University in hoofdstad Canberra. "Turnbull heeft nog steeds een hoop werk te doen om de gespleten partij te lijmen en te zorgen dat er weer vertrouwen komt bij de verkiezingen."

Video: Turnbull nieuwe premier Australië