Tienduizenden mensen zijn zaterdag in verschillende Europese steden de straat opgegaan om aandacht te vragen voor de situatie van vluchtelingen in Europa.

De demonstranten wilden duidelijk maken dat vluchtelingen in hun land welkom zijn. Tegelijkertijd waren er ook protestacties tegen de komst van migranten in Europa.

In Londen liepen tienduizenden mensen naar de ambtswoning van de Britse premier David Cameron in Downing Street. Naar schatting dertigduizend mensen demonstreerden in het Deense Kopenhagen. Ze zongen voor het parlementsgebouw: "Zeg het hardop en zeg het duidelijk, vluchtelingen zijn welkom hier". In de Zweedse hoofdstad Stockholm riepen zo'n duizend mensen op meer steun te bieden aan vluchtelingen.

Ook in Nederland kwamen mensen in actie voor vluchtelingen. Ongeveer vijfhonderd mensen liepen in Den Haag mee in een stille tocht. Ze hadden borden bij zich waarop teksten stonden als "open de grenzen". De organisatie spreekt tegen dat demonstranten met borden op straat liepen. 

Video: Grote opkomst voor stille tocht vluchtelingen

Grote opkomst voor stille tocht vluchtelingen
Grote opkomst voor stille tocht vluchtelingen

Warschau

​Inwoners van een aantal Europese landen maakten daarentegen duidelijk dat ze niet zitten te wachten op vluchtelingen.

Zo scandeerden vijfduizend mensen anti-islam kreten in de Poolse hoofdstad Warschau en hadden ongeveer achthonderd demonstranten in Praag spandoeken bij zich waarop stond: "Ik wil geen vluchtelingen en islam in Tsjechië". In Slowakije kwamen 1.500 betogers opdagen tijdens een anti-vluchtelingendemonstratie in Bratislava.

Europa gaat de laatste weken gebukt onder de vele vluchtelingen die, voornamelijk vanuit Syrië, het continent bereiken. Ze zijn gevlucht voor oorlog en hopen op een beter leven in onder meer Duitsland en Zweden. In bijvoorbeeld München kwamen zaterdag 13.000 vluchtelingen aan.