De Hongaarse premier Viktor Orban wil dat de Europese Unie 3 miljard euro geeft aan buurlanden van Syrië, zodat zij vluchtelingen beter kunnen opvangen.

In een interview met het Duitse dagblad Bild zegt Orban dat de stroom migranten in Europa zal opdrogen als Turkije, Libanon en Jordanië dit enorme steunpakket krijgen. Hij wil dit plan maandag aan zijn collega's in Europa voorstellen.

Volgens de premier zijn de mensen die nu naar Europa komen niet echt op de vlucht, omdat ze uit vluchtelingenkampen in de buurlanden komen. "Daar waren ze veilig. Ze komen niet naar Europa omdat ze op zoek zijn naar veiligheid. Ze willen een beter leven. Ze willen een Duits leven, misschien een Zweeds leven."

Hongarije zegt dinsdag de grenzen te sluiten voor vluchtelingen. Vluchtelingen die dan Hongarije binnenkomen worden teruggestuurd naar het land waar ze vandaan kwamen. Volgens Orban gaat het vooral om mensen die al in de regio van Syrië waren opgevangen. "Daar liepen ze geen gevaar", stelt de premier.

Droomwereld

Europese leiders die in hun land vluchtelingen willen opvangen leven volgens Orban "in een droomwereld". "Ze hebben geen idee van het gevaar dat de vluchtelingen voor ons betekenen.''

De premier zei dat het opnemen van vluchtelingen anderen aanmoedigt naar Europa te komen. Islamitische vluchtelingen zouden de christelijke beginselen van Europa in gevaar brengen, aldus Orban.

Hongarije heeft de afgelopen weken grote moeite de vluchtelingencrisis het hoofd te bieden. Zeker 150.000 migranten uit voornamelijk Syrië zijn dit jaar vanuit het zuiden van Europa de Hongaarse grens overgegaan, op doorreis naar onder meer Duitsland en Zweden. Vanaf volgende week worden mensen die illegaal het land inkomen opgepakt.

Video: Agenten Hongarije werpen vluchtelingen eten toe

Agenten Hongarije werpen vluchtelingen eten toe
Agenten Hongarije werpen vluchtelingen eten toe

Holocaust

De Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann heeft in het Duitse blad Der Spiegel zware kritiek geleverd op de manier waarop Hongarije in eigen land met de vluchtelingencrisis omgaat. Volgens Faymann doet de aanpak denken aan de Holocaust.

"Vluchtelingen die vastzitten in treinen en ervan overtuigd zijn dat ze ergens anders naartoe gaan. Dat wekt herinneringen op aan de donkerste periode van ons continent'', aldus Faymann.

Hongarije heeft vorige week het internationale treinverkeer stilgelegd, omdat er een te grote stroom aan vluchtelingen was. Vluchtelingen weigerden een trein richting Duitsland te verlaten, omdat ze anders naar een opvangkamp moesten of werden uitgezet. Tijdens de bezetting van Hongarije door Nazi-Duitsland werden veel mensen in Hongarije op de trein gezet naar vernietigingskamp Auschwitz.

Volgens Faymann voert Orban een "schrikbewind". De bondskanselier stelt voor de landen te straffen die niet willen meedoen aan een verdeelsleutel voor de vluchtelingen in de Europese Unie.

'Leugencampagne' 

De Hongaarse minister Péter Szijjártó van Buitenlandse Zaken is van mening dat de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann bezig is met een "leugencampagne'' tegen Hongarije. Hij reageert daarmee op Faymann's uitspraak dat het Hongaarse vluchtelingenbeleid doet denken aan de Holocaust.

De woorden van Faymann zijn "een leidende politicus in de 21e eeuw onwaardig", zo sprak Szijjártó. Volgens Szijjártó heeft Faymann met zijn uitspraken gelukszoekers illusies en ongegronde dromen gegeven.