Nederland gaat door met het terugsturen van migranten naar Hongarije ondanks stevige kritiek. Dat liet het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag in een verklaring weten.

Volgens Europese regelgeving - de zogeheten Dublin Verordening - moeten migranten asiel aanvragen in het eerste EU-land waar ze aankomen. In sommige gevallen moeten ze daarom naar Hongarije terug.

In Nieuwsuur uiten mensenrechtenorganisaties vrijdag kritiek op dit beleid omdat de opvang in het Oost-Europese land niet goed geregeld is. Eerder op vrijdag kwamen videobeelden naar buiten waarop is te zien hoe vluchtelingen in een Hongaars opvangkamp broodjes toegeworpen krijgen. De beelden waren in het geheim geschoten.

"De mensen lijden er, ze worden er vernederd, hebben nauwelijks te eten en te drinken en verblijven in omstandigheden die we niet zouden moeten aanbieden hier in Europa", aldus Peter Bouckaert van Human Rights Watch.

Video: Agenten Hongarije werpen vluchtelingen eten toe

Agenten Hongarije werpen vluchtelingen eten toe
Agenten Hongarije werpen vluchtelingen eten toe

Opheldering

PvdA en SP zeggen in het Nieuwsuur opheldering te willen van verantwoordelijk staatssecretaris Klaas Dijkhoff. 

Dit jaar zal Hongarije 160 mensen terugnemen, aldus het ministerie. Vijftien zijn al door Nederland overgedragen. Alleen naar Griekenland worden geen mensen teruggestuurd.