Zeker 107 mensen zijn vrijdag in Mekka om het leven gekomen doordat een bouwkraan in de grote moskee in de Saudische stad neerstortte. Ruim 230 mensen raakten gewond.

Dat bevestigen Saudische autoriteiten, aldus de BBC.

Het ongeval gebeurde rond 17.23 uur (lokale tijd) tijdens een zware storm vlak voor het vrijdagavondgebed. De moskee was op dat moment druk bezocht. De storm ging gepaard met hevige regenbuien.

De bouwkraan lijkt door het dak van de moskee te zijn gestort. Op Twitter doen foto's van pelgrims in bebloede gewaden de ronde. In de loop van de avond steeg het aantal slachtoffers van de ramp gestaagd. De doden en gewonden zijn naar een ziekenhuis gebracht.

De bouwkraan was een van de vele die wegens een verbouwing rondom de moskee waren geplaatst. Het westen van Saudi-Arabië is de afgelopen dagen meerdere malen geteisterd door zware zandstormen. 

Video: Bouwkraan valt op grote moskee Mekka

Bouwkraan valt op grote moskee Mekka
Bouwkraan valt op grote moskee Mekka

Hadj

Over een paar weken zal de jaarlijkse hadj, de massale pelgrimage naar Mekka, in de Al-Masjid al-Haram-moskee eindigen. Miljoenen moslims lopen er elk jaar zeven keer om de kaäaba, het kubusvorimge gebouw in het midden van de moskee, dat als het huis van God wordt gezien.

De Islam schrijft voor dat zij die hier toe in staat zijn, minstens één keer in hun leven Mekka hebben bezocht.

Vorig jaar gaf Saudi-Arabië toestemming de moskee uit te breiden wegens veiligheidsoverwegingen. Elk jaar komen er mensen om in het gedrang tijdens de hadj.