Voorstanders van een onafhankelijk Catalonië zijn vrijdag in Barcelona massaal de straat opgegaan. 

De politie zei tegen de krant El País dat circa 1,4 miljoen mensen meedoen aan de betoging. Andere bronnen reppen van honderdduizenden deelnemers.

De Avinguda Meridiana, die naar het parlementsgebouw van Catalonië voert, is over een afstand van ruim 5 kilometer met actievoerders gevuld. De betoging valt op de nationale feestdag van Catalonië (La Diada) en komt ruim twee weken voor de verkiezingen voor het Catalaanse parlement op 27 september.

Op 11 september zijn de winkels en scholen in Catalonië dicht. De Catalanen herdenken op deze dag dat Catalonië in 1714 onder koning Felipe V van Bourbon de rechten op een zelfstandige staat en eigen cultuur verloor.

[[slideshow:Massale betoging Catalonië]]

Vicepremier Soraya Sáenz de Santamaría verweet deelstaatpresident Artur Mas van Catalonië en andere Catalaanse nationalisten dat ze van de feestdag een verkiezingsactie hebben gemaakt.

''Dit zou een feest voor alle Catalanen moeten zijn'', aldus Sáenz de Santamaría

Onafhankelijkheid

Mas wil de onafhankelijkheid van Catalonië tot inzet van de verkiezingscampagne maken. Als Mas samen met andere naar afscheiding strevende partijen op 27 september een meerderheid krijgt in het parlement in Barcelona, wil hij Catalonië binnen twee jaar onafhankelijk maken.

De Spaanse regering van de centrumrechtse premier Mariano Rajoy heeft herhaaldelijk gezegd dat zij de onafhankelijkheid van Catalonië niet zal toestaan. Afsplitsing zou in strijd zijn met de Spaanse grondwet.