Met onder andere het voorlezen van de namen van de slachtoffers en een minuut stilte zijn vrijdag bij de plek in New York waar vroeger het World Trade Center stond, de aanslagen van 11 september 2001 herdacht. 

Ook elders in de VS waren er ceremonies omdat de aanslagen precies veertien jaar geleden werden gepleegd. President Barack Obama en zijn echtgenote Michelle herdachten in de tuin van het Witte Huis in Washington.

Op 9/11 kaapten terroristen van al-Qaeda vier passagierstoestellen. Door de aanslagen vielen bijna drieduizend doden. Twee boorden zij in de twee torens van het WTC die daardoor volledig instortten.

Een ander toestel lieten de terroristen tegen het ministerie van Defensie (Pentagon) vliegen. Het vierde stortte op weg naar Washington door toedoen van passagiers neer in de staat Pennsylvania. 

Vlucht 93

Familieleden van passagiers en bemanningsleden die aan boord van vlucht 93 van United Airlines waren, komen vrijdag op een recent geopend complex in het Amerikaanse Shanksville bijeen. 

Op het complex wordt een herdenkingsceremonie gehouden voor de veertig mensen die de dood vonden toen het door terroristen gekaapte vliegtuig neerstortte in de staat Pennsylvania.

De passagiers van vlucht 93 worden in Amerika als helden gezien. Het vliegtuig had moeten neerstorten op het Witte Huis of het Capitool in Washington, maar door ingrijpen van de passagiers werd dat voorkomen.

Ze wisten de controle over het vliegtuig te krijgen en lieten het neerstorten in een afgelegen gebied in Pennsylvania.

Aanslag

In Jacksonville in Florida heeft de politie een twintigjarige man aangehouden. Hij wilde een monument in Kansas City (Missouri) ter nagedachtenis aan de bijna drieduizend doden van de grote terreuraanslagen op 11 september 2001 laten opblazen.

De man had die daad voor zondag gepland, op die dag is er een grote herdenking bij het monument wordt gehouden.

Volgens lokale media in Kansas City had de verdachte een man ingeschakeld om de bom namens hem te plaatsen en laten exploderen. Zijn bedoeling was zo veel mogelijk slachtoffers te maken, aldus de politie. De man die de verdachte had ingeschakeld, bleek echter een informant van de politie te zijn. De aangehouden man hangt een celstraf van maximaal twintig jaar boven het hoofd.