Als de Europese bewindslieden verantwoordelijk voor migratie maandag in Brussel geen akkoord bereiken over het vluchtelingenbeleid, dan roept EU-president Donald Tusk een speciale top bijeen. 

De Europese top moet zich dan op de kwestie storten, heeft Tusk vrijdag laten weten.

Er heerst grote onenigheid over een Europees plan om de lidstaten te verplichten bepaalde aantallen vluchtelingen op te nemen. Vrijdag is er in Praag ook overleg gepleegd over vluchtelingen door zes ministers van Buitenlandse Zaken uit de EU.

De Duitse minister Frank-Walter Steinmeier beklemtoonde daar er een eerlijk systeem moet komen om vluchtelingen over de Europese Unie te verdelen. ''Dit probleem kan niet door een enkele land gedragen worden, er moet solidariteit zijn''.

Zelf bepalen

Steinmeiers Tsjechische collega Lubomir Zaoralek zei echter dat de landen van de EU zelf moeten kunnen blijven bepalen wie ze toelaten. Hongarije heeft een hek neergezet om te stroom vluchtelingen tegen te houden.

De Hongaarse minister Peter Szijjarto, schatte vrijdag in Praag dat aan het eind van het jaar het aantal vluchtelingen in zijn land kan zijn opgelopen tot 400.000 tot 500.000.