De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) is verheugd over de Europese plannen om 160.000 extra vluchtelingen op te nemen.

Het is een stap in de goede richting, staat in een verklaring van de baas van de UNHCR, António Guterres. Het is volgens de organisatie belangrijk dat alle EU-landen meedoen en dat dit plan snel wordt uitgevoerd.

Daarom moeten er snel grote centra worden opgezet voor de eerste opvang van de vluchtelingen, in met name Griekenland, Italië en Hongarije. Daar voorzien de Europese plannen ook in.

De meeste vluchtelingen uit Syrië bevinden zich momenteel in Turkije, circa 1,9 miljoen. In het kleine Libanon is inmiddels één op de vier mensen een Syrische vluchteling. Er zijn er naar schattig 1,5 miljoen neergestreken.

Een ander buurland van Syrië, Jordanië, heeft naar schatting 1,4 miljoen Syrische vluchtelingen opgenomen.

Plan VS

De UNHCR verwelkomde eveneens de plannen van de Verenigde Staten om volgend jaar 10.000 Syrische vluchtelingen op te vangen. President Barack Obama maakte die donderdag bekend.

De UNHCR noemde het echter onvoldoende gezien de omvang van de exodus uit Syrië. "De VS kunnen en moeten veel meer doen, maar het is een stap in de goede richting", aldus een UNHCR-woordvoerder vrijdag.

Burgeroorlog Syrië

VN-organisatie UNICEF heeft vrijdag gewaarschuwd dat als er niet snel een einde komt aan de burgeroorlog in Syrië, de komende tijd nog miljoenen mensen extra naar Europa zullen vluchten.

Bijna acht miljoen mensen in Syrië zijn volgens de UNICEF inmiddels ontheemd.