De Venezolaanse oppositieleider Leopoldo López heeft het vonnis in zijn rechtszaak gehoord. Hij krijgt dertien jaar en negen maanden celstraf voor zijn rol tijdens de protesten in 2014.

Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor het opzetten van gewelddadige demonstraties tegen de overheid.

López is een van de leiders van het verzet tegen het beleid van de socialistische president Nicolas Maduro. Zijn arrestatie zorgde voor veel onrust onder sympathisanten, die donderdag buiten de rechtbank botsten met aanhangers van de regering.

De activisten van de oppositie scandeerden ''vrijheid voor Leopoldo''. In het rood geklede aanhangers van de regering schreeuwden op hun beurt ''fascist, terrorist, moordenaar''. Ook staken ze de oranje vlaggen van de partij van López in brand.

Aanhangers en tegenstanders van López gingen uiteindelijk met elkaar op de vuist. Tijdens de opstootjes zou een activist zijn overleden aan een hartinfarct.

Video: Demonstraties na veroordeling oppositieleider Venezuela

Demonstraties na veroordeling oppositieleider Venezuela
Demonstraties na veroordeling oppositieleider Venezuela

Massaprotest

In de hoofdstad Caracas braken in 2014 massaprotesten uit waarbij in totaal vijf mensen om het leven zijn gekomen. De boze burgers en studenten die demonstreerden, vonden dat socialistische president Nicolas Maduro faalde in zijn aanpak van problemen als schaarste, corruptie en criminaliteit. 

López was een van de leiders van het verzet tegen het beleid van Maduro.