De Palestijnse vlag wordt vermoedelijk nog deze maand opgehangen bij het hoofdkwartier van de Verenigde Naties. Een voorstel om dat mogelijk te maken kreeg donderdag de steun van de meeste leden van de Algemene Vergadering van de VN.

De Palestijnse vlag was tot dusver niet te zien bij het VN-gebouw in New York. Dat komt omdat de Palestijnen alleen als waarnemers mogen aanschuiven bij de VN. Ze zijn geen volwaardige leden van de internationale organisatie.

De vertegenwoordiging van de Palestijnen liet zich daardoor niet uit het veld slaan en diende een voorstel in om ook de vlagen van waarnemers te laten ophangen. Het voorstel kreeg de steun van 119 van de 193 lidstaten. 45 landen stemden niet mee.

De Palestijnen zien de steun voor de resolutie als een grote overwinning. ''Dit is een stap richting de erkenning van Palestina als volwaardige VN-lidstaat'', jubelde premier Rami Hamdallah. Palestijnse diplomaten verwachten dat de vlag op 30 september wordt opgehangen bij het gebouw.

Video: Palestijnen mogen toch vlag ophangen bij VN

Toch Palestijnse vlag bij hoofdkwartier VN
Toch Palestijnse vlag bij hoofdkwartier VN

Cynisch

Israël reageerde cynisch op de uitkomst van de stemming. Volgens VN-ambassadeur Ron Prosor zou ''de Algemene Vergadering nog een motie steunen waarin wordt verklaard dat de aarde plat is, als de Palestijnen dat voorstellen.''

Ook de VS reageerden terughoudend. Het ophangen van de vlag zorgt volgens VN-ambassadeur Samantha Power niet voor verdere toenadering tussen Israël en de Palestijnen. Het voorstel kreeg wel steun van een aantal EU-landen, waaronder Frankrijk, België, Italië, Zweden en Polen.