De Deense autoriteiten worstelen met de toestroom van vluchtelingen die onderweg zijn naar Zweden. Sinds afgelopen weekend zijn zo'n drieduizend migranten Denemarken binnengetrokken.

Dat meldt de BBC.

De Deense staatsspoorwegen (DSB) besloten woensdag het treinverkeer vanuit Duitsland stil te leggen, in verband met de komst van honderden vluchtelingen. 

Twee treinen met meer dan tweehonderd migranten zijn eerder gestopt bij de havenstad Rodby. Ze weigerden uit te stappen omdat ze niet in Denemarken geregistreerd willen worden. Honderd andere vluchtelingen bleken wel bereid te zijn een trein te verlaten. Ze werden overgebracht naar een school om geregistreerd te worden.

Het treinverkeer is inmiddels weer voorzichtig op gang gekomen. Een trein met vluchtelingen vertrok even na 07.00 uur uit de Duitse plaats Flensburg op weg naar Denemarken.

Volgens getuigen waren ongeveer vijftig mensen in het voertuig. Bij het treinstation van Flensburg zijn nog ongeveer honderd vluchtelingen verzameld die naar Denemarken en verder willen.

Snelweg

De politie sloot ook een gedeelte van snelweg E45 enige tijd af. Dat gebeurde nadat zo'n driehonderd vluchtelingen een trein verlieten om te voet richting Zweden te trekken.

"We proberen met ze te praten om uit te leggen dat het een erg slecht idee is om op de wegbaan te lopen", zei een politiewoordvoerster woensdag. Rond half tien woensdagavond ging de snelweg weer open voor het verkeer.

Video: Denemarken kampt met vluchtelingen

Migratieprobleem

Volgens Premier Lars Lokke Rasmussen staat zijn land onder druk door de toestroom van asielzoekers.. "Dit laat zien dat we niet alleen te maken hebben met een vluchtelingenprobleem. Het is ook een migratieprobleem", stelde hij.

Volgens de Duitse krant Der Spiegel kan Denemarken volgens zijn eigen wetten de vluchtelingen maximaal drie dagen tegenhouden. Daarna kunnen ze alsnog naar Zweden doorreizen.

Hongarije

Ondertussen blijft de stroom vluchtelingen vanuit Hongarije naar Oostenrijk blijft aanhouden. Volgens de Oostenrijkse politie zijn donderdagochtend ongeveer 3.700 migranten de grens tussen de twee landen gepasseerd.

De ontheemden willen waarschijnlijk doorreizen naar Duitsland, net als de tienduizenden anderen die hen de afgelopen dagen en het weekeinde voorgingen. De jongste stroom vluchtelingen kwam volgens de autoriteiten rond middernacht op gang en er worden er meer verwacht.