Journaliste Frederike Geerdink is woensdagavond per vliegtuig vanuit Turkije aangekomen op Schiphol.

Ze is woensdag het land uitgezet, zo heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd. ''Haar uitzetting is een slechte zaak'', aldus minister Bert Koenders.

Er is nog veel onduidelijk over hoe dat proces precies is verlopen. Dat moet de komende periode duidelijk worden, zowel in contact met haar als zeker ook met de Turkse autoriteiten, aldus het ministerie.

Vader Henk Geerdink heeft gemengde gevoelens over de terugkeer van zijn dochter. ''Aan de ene kant ben ik blij dat ze veilig terug is. Aan de andere kant is het te gek voor woorden hoe ze na tien jaar zomaar het land is uitgezet." Hij zegt te hopen dat de Turkse ambassadeur op het matje wordt geroepen.

Frederike Geerdink werd zondag samen met demonstranten van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP opgepakt in een 'special security zone' in de provincie Hakkari in het zuidoosten van het land. Dat gebeurde volgens haar familie omdat ze in verboden gebied was.

Eerdere arrestatie

Geerdink werd in januari ook al opgepakt. Toen werd ze beschuldigd van het bedrijven van propaganda voor een terroristische organisatie. In april sprak een rechter haar vrij. Geerdink woont sinds de zomer van 2012 in Diyarbakir in het zuidoosten van Turkije.

Ze schrijft veel over de Turks-Koerdische verhoudingen.

Demonstratie

De journalistenvakbond NVJ houdt donderdagmiddag een demonstratie bij de Turkse ambassade in Den Haag tegen de uitzetting van Geerdink. Of zij daar zelf bij zal zijn, kan NVJ-secretaris Thomas Bruning nog niet zeggen.

De bond maakt zich niet alleen zorgen om de zaak rond Geerdink, maar om de afnemende persvrijheid in Turkije in het algemeen. Journalisten moeten vrij kunnen werken in Turkije, zegt Bruning. Aan de actie bij de ambassade doen vertegenwoordigers van verschillende media mee.