Een 39-jarige Pool die op zoek was naar de geheimzinnige 'nazitrein', die vol met goud zou zitten, is woensdag overleden. 

Volgens de politie was de man in het Poolse Świebodzice met twee andere schatzoekers in een grafkelder toen hij plotseling vier meter naar beneden viel en daarbij om het leven kwam.

Verondersteld wordt dat de drie mannen waren afgekomen op de streek door berichten dat er in het zuidwesten van Polen een trein uit de Tweede Wereldoorlog onder de grond staat die vol zou liggen met door nazi's geroofd goud, sieraden en kunstvoorwerpen.

Verhalen over het bestaan van de trein doen al tientallen jaren de ronde. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zou die naar het westen zijn gereden toen de Duitsers op de vlucht sloegen voor de Russen.

Toen de trein werd opgehouden in Polen, zou die ten zuiden van Wroclaw, het toenmalige Breslau, spoorloos verdwenen zijn. Mogelijk is de trein in een geheimzinnig tunnelcomplex gereden dat er sinds 1943 werd aangelegd door dwangarbeiders.

Schatzoekers

Nadat iemand op zijn sterfbed had onthuld waar de trein is verstopt, is een trein gevonden. Dat lukte met een apparaat voor bodemonderzoek langs een spoor van 4 kilometer tussen Wroclaw en Walbrzych.

De mogelijke ontdekking heeft voor veel schatzoekers gezorgd. Zij zijn op zoek naar de mogelijke buit in de heuvelachtige bossen rond Walbrzych, vlakbij de Tsjechische grens.