Westerse kopstukken hebben woensdag opnieuw bezorgdheid geuit over berichten dat Rusland gevechtstroepen naar Syrië stuurt. 

NAVO-chef Jens Stoltenberg zei woensdag op bezoek in Praag dat de groeiende militaire activiteiten van Rusland in Syrië zorgen wekken. Dat maakt het vinden van een politieke oplossing in dat land volgens Stoltenberg alleen maar moeilijker. Hetzelfde zei woensdag de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius.

Ook het Witte Huis heeft met "diepe bezorgdheid" gereageerd op de berichten over Russische troepen in Syrië en zegt de situatie in de gaten te houden.

"Constructieve bijdrage van Rusland heten wij van harte welkom. Maar we zijn duidelijk geweest dat het voor elke partij, dus ook voor Rusland, onredelijk is om het regime van Assad op welke manier dan ook te steunen."

Video: NAVO bezorgd over Russische troepen in Syrië

Zorgen over Russische troepen in Syrië
Zorgen over Russische troepen in Syrië

Assad

Rusland zou bezig zijn met militair ingrijpen om te voorkomen dat het regime van de Syrische president Bashar al-Assad bezwijkt. Er zouden meer gevechtsvliegtuigen naar Syrië zijn gestuurd, net als leden van een Russisch marinekorps en er wordt hard aan een nieuwe militaire basis bij de havenstad Latakia gewerkt.

Er is al langer sprake van Russische activiteiten bij de marinebasis in Tartous. Deze basis is de enige marinebasis die de Russen hebben aan de Middellandse Zee en daarom van groot strategisch belang voor Moskou. 

'Experts'

Syrische zegslieden hebben bevestigd dat er meer Russische hulp komt, maar Damascus ontkent net als Moskou dat Russen meevechten met Assads troepen. Voorlopig wordt er alleen gesproken over 'experts' op de grond in Syrië.

De afgelopen dagen werden in de Bosporus meerdere Russische schepen met wapentuig waargenomen, vermoedelijk onderweg naar Syrië. 

Het regime van de clan van de familie Assad is al sinds de tijd van de Sovjet-Unie en het bewind van Assads vader, Hafez al-Assad (1930-2000), zeer nauw verbonden met Rusland.