
Suu Kyi roept op resultaten verkiezingen Myanmar te controleren
''Voor het eerst in tientallen jaren heeft de bevolking een echte kans om voor verandering te zorgen. We kunnen het ons niet veroorloven om deze kans te laten lopen'', zegt Suu Kyi in een videoboodschap die dinsdag op Facebook is geplaatst.
''Een soepele en rustige overgang is bijna belangrijker dan vrije en eerlijke verkiezingen'', zegt Suu Kyi ook. Myanmar, het vroegere Birma, kiest in november een nieuw parlement. Het moeten de eerste vrije verkiezingen in jaren worden.
Video: San Suu Kyi over de aanstaande verkiezingen
Grondwet
De junta heeft plaatsgemaakt voor een burgerregering. Op de achtergrond hebben de strijdkrachten het echter nog steeds voor het zeggen. Een kwart van de zetels in het parlement zal na de verkiezingen sowieso worden bezet door vertegenwoordigers die door het leger worden aangewezen. Dat zal niet snel veranderen, want om de grondwet aan te passen is ook instemming van de legertop vereist.
Meer dan twee miljoen Myanmarezen die in het buitenland wonen, doen niet mee aan de verkiezingen eind 2015. Officieel mogen ook zij stemmen, maar in de praktijk wordt dat vrijwel onmogelijk gemaakt door een reeks bureaucratische eisen.
Mensen die het land hebben verlaten, meestal als vluchteling, beschikken over het algemeen niet over de papieren die nodig zijn om zich als kiezer te registreren. In totaal zijn slechts zo'n 19.000 van hen daar wel in geslaagd.