De Nederlander die mogelijk onterecht vast zit in de Verenigde Staten, krijgt twee maanden extra de tijd om via een procedure bij de Nationale Ombudsman overplaatsing naar Nederland voor elkaar te krijgen.

Dat meldt de Volkskrant dinsdagochtend.

De 71-jarige gevangene, Jaitsen Singh, zit mogelijk al 31 jaar onterecht vast in een Amerikaanse gevangenis omdat hij zijn vrouw en stiefdochter zou hebben vermoord. Met een overplaatsing naar Nederland zou Singh vrijkomen omdat hij zijn straf naar Nederlandse maatstaven al lang heeft uitgezeten.

Het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid wil niet helpen met opvang en resocialisatie omdat Jaitsen Singh ten tijde van zijn veroordeling al dertien jaar niet meer in Nederland woonde. 

Klacht

De Ombudsman laat in de krant weten de klacht van de advocaten van Singh "welwillend tegemoet te zien". "Wij hebben eerder klachten gehad van familie van Nederlandse gedetineerden in het buitenland." 

De Ombudsman concludeerde in 2013 al dat het ministerie de regels voor overplaatsing selectief en zonder maatwerk hanteert. Door tussenkomst van de Ombudsman werd een gevangene in Venezuela na afwijzing alsnog naar Nederland gebracht.

Inzamelingsactie

De organisatie Prisonlaw is inmiddels een inzamelingsactie begonnen, meldt advocaat Rachel Imamkhan dinsdag. Er is 20.000 euro nodig om een onderzoeksbureau in te schakelen om nieuw bewijs te verzamelen. Met dat nieuwe bewijs wil de advocaat een herzieningsprocedure beginnen. De advocaat heeft zich ingelezen en zegt dat "er heel veel niet klopt in deze zaak".