Greenpeace heeft maandag een boete van 23.000 euro opgelegd gekregen voor het verstoren van olieboringen voor de kust van Groenland.

De rechtbank in Groenland oordeelde dat de milieu-organisatie onrechtmatig gehandeld heeft bij acties om boringen in het poolgebied te voorkomen.

Activisten van Greenpeace enterden in 2011 tot drie keer toe een onderzoeksplatform van Cairn Energy, dat dat jaar vijf proefboringen deed maar geen commercieel rendabele voorraden vond.

In april werd nog een boorplatform van Shell ingenomen dat op weg was naar het poolgebied. Greenpeace vreest dat boringen het milieu ernstig aantasten.

Financieel onafhankelijk

Veel inwoners van Groenland zijn voor de boringen, aangezien de vondst van olie zou betekenen dat het land direct financieel onafhankelijk wordt. Nu hoort Groenland nog bij Denemarken, al geniet het 56.000 bewoners tellende eiland een grote mate van autonomie.

Veel steun had Greenpeace er sowieso al niet vanwege de campagnes tegen de jacht op zeehonden en walvissen, twee traditioneel belangrijke bronnen van inkomsten op het noordelijke eiland.