Irak gaat onderzoek doen naar een mogelijk chemische aanval van strijders van Islamitische Staat in het Koerdische deel van Irak.

Het zou voor het eerst sinds 2003 zijn dat in het land chemische wapens worden ingezet. Destijds was het Saddam Hoessein die de omstreden wapens gebruikte.

Mocht IS daadwerkelijk chemische wapens in handen hebben, dan betekent dat een verandering van de verhoudingen in het Midden-Oosten.

De autoriteiten van de Koerdische provincie spreken van drie aanvallen met chemische wapens op Koerdische strijders afgelopen jaar. Bij tests in een laboratorium zou zijn bewezen dat hierbij chloorgas is gebruikt. Ook zou mosterdgas ingezet zijn.

OPCW

Irak gaat nu ook zelf onderzoek doen en wordt daarin mogelijk gevolgd door de OPCW, de internationale waakhond tegen het gebruik van chemische wapens, gevestigd in Den Haag. De OPCW sprak zijn zorgen uit over de aanhoudende geruchten over het gebruik van chemische wapens door IS.

De OPCW doet al langer onderzoek in Syrië, waar net als in Irak al eerder grote partijen chemische wapens werden vernietigd. De OPCW controleert momenteel nog of het chemische programma van de Syrische overheid daadwerkelijk volledig ontmanteld is, zoals president Bashar al-Assad beweert.

Om te voorkomen dat de Verenigde Staten het land binnen zouden vallen wegens het gebruik van gifgas in de Syrische burgeroorlog, overhandigde de Syrische regering vorig jaar 1.300 ton chemische wapens om in het buitenland te laten vernietigen. Hier zat onder meer sarin en mosterdgas bij.