
Groot-Brittannië vangt 20.000 Syriërs op
Dat heeft de Britse premier David Cameron maandag in het Lagerhuis gezegd. De vluchtelingen worden direct uit vluchtelingenkampen in de regio gehaald, kondigde hij aan.
''We stellen voor dat Groot-Brittannië 20.000 Syrische vluchtelingen huisvest. Door dat te doen laten we de wereld zien dat dit land een land is van uitzonderlijk medeleven'', zei Cameron.
Vorige week zei Cameron nog dat enkele duizenden vluchtelingen extra zouden worden opgevangen. Hij riep daarmee veel kritiek over zich af, omdat een groeiend aantal Britten wil dat het land ruimhartig vluchtelingen helpt.
Slowakije
Slowakije wil niet dat Europese landen worden verplicht vluchtelingen op te nemen. In plaats van zo'n quotum zouden landen vrijwillig in actie moeten komen, zei het ministerie van Binnenlandse Zaken maandag.
De Europese Commissie werkt aan een voorstel om 120.000 vluchtelingen over de lidstaten te verdelen.
Zo wil Brussel Hongarije, Griekenland en Italië ontlasten. In die landen kloppen de meeste migranten aan. Volgens een bepaalde rekensom zouden de migranten over heel Europa moeten worden opgevangen.
Frankrijk heeft al aangegeven 24.000 mensen op te gaan nemen. Bij Slowakije zou het gaan om ongeveer 2300 mensen. Maar het land zelf heeft tot nu toe gezegd dat het plek heeft voor ongeveer tweehonderd mensen, liefst christenen.
Roemenië
Ook Roemenië ziet niets in bindende quota van de Europese Unie voor het aantal op te nemen asielzoekers. De Roemeense president Klaus Iohannis heeft maandag gezegd dat zijn land zich tegen dergelijke quota zal blijven verzetten.
Volgens Iohannis kan Roemenië maximaal 1.785 vluchtelingen opnemen. Volgens het plan dat de EU heeft opgesteld om 120.000 vluchtelingen op te vangen, zou Roemenië echter 6.351 mensen onderdak moeten bieden.
Tsjechië
De Tsjechische minister-president Bohuslav Sobotka heeft zich maandag op een conferentie in de Slowaakse hoofdstad Bratislava uitgesproken tegen een verplicht quotum op te nemen asielzoekers. Sobotka wil best asielzoekers opnemen, maar dan wel zelf kunnen bepalen hoeveel dat er zijn.
Sobotka praat maandag in Bratislava met zijn Slowaakse collega Robert Fico en zijn Oostenrijkse ambtgenoot Werner Faymann over de vluchtelingenproblematiek.
Ook Slowakije sprak zich eerder uit tegen een verplicht quotum, terwijl Oostenrijk de landen juist gevraagd had meer vluchtelingen op te nemen. Veel asielzoekers proberen via vooral Oostenrijk vanaf de Balkan door te reizen naar met name Duitsland.