Ondanks oproepen van Oostenrijk en Duitsland komt er geen speciale top over vluchtelingen van de regeringsleiders van de lidstaten van de Europese Unie.

Een woordvoerder van Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, verklaarde zondag dat er geen ingelaste top over de vluchtelingencrisis wordt georganiseerd.

Het onderwerp migratie wordt behandeld bij de eerstvolgende reguliere top, op 15 en 16 oktober. Zaterdag drong de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier aan op een speciale bijeenkomst.

Zondag deed de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann dat ook. Beide landen hadden dit weekeinde de handen vol aan de doorstroom en opvang van ontheemden die vanuit Hongarije via Oostenrijk naar Duitsland reisden.

Reguliere top

Op maandag 14 september komen de EU-minister van Binnenlandse Zaken al bij elkaar om te praten over de vluchtelingen. Mogelijk volgt daarna, nog vóór de top op 15 en 16 oktober, een meeting van de EU-ministers van Binnenlandse Zaken met die van Buitenlandse Zaken.

Medio november praten Europese en Afrikaanse regeringsleiders op Malta over de vluchtelingen, tijdens een top die puur in het teken van dat vraagstuk staat.

Speciale maatregelen

Oostenrijk gaat de speciale maatregelen terugdraaien die het nam om het probleem met de vluchtelingen in Hongarije op te lossen. Bondskanselier Werner Faymann zei zondag in Wenen dat het tijd is dat de normale regels weer worden gehanteerd.

Oostenrijk opende zijn grenzen vrijdag voor de stroom van duizenden vluchtelingen die in Hongarije was vast komen te zitten en daar problemen veroorzaakten. De ontheemden wilden massaal naar Duitsland en braken door blokkades van de politie. Dit weekeinde reisden duizenden asielzoekers min of meer georganiseerd via Oostenrijkse steden naar Duitsland.

Normaal gesproken moeten asielzoekers in het land waar zij aankomen worden opgevangen.

Opvang in Duitsland

Zo'n dertienduizend vluchtelingen zijn in het weekeinde vanuit Hongarije aangekomen in Duitsland. Ongeveer achtduizend van hen zijn zaterdag via Oostenrijk naar Beieren gereisd, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken zondag.

Volgens de politie zijn er zondag nog eens vijfduizend vluchtelingen aangekomen in München. De officiële cijfers werden rond 15.00 uur bekendgemaakt.

De helft van de vluchtelingen die in Beieren zijn aangekomen, gaat naar andere deelstaten. Verwacht wordt dat er tot zondagavond laat ruim twintigduizend asielzoekers Duitsland zullen bereiken vanuit Hongarije.

Dagenlang in trein

Het gaat in veel gevallen om mensen die dagenlang in Boedapest tevergeefs wachtten op een trein westwaarts. Vrijdag besloten veel vluchtelingen alvast lopend richting Oostenrijk te gaan.

Later op die dag zette de Hongaarse regering bussen in om ze op te pikken en naar de grens te brengen. Dat deed de overheid nadat de regeringsleiders van Duitsland, Oostenrijk en Hongarije hadden besloten om de grenzen tussen de landen tijdelijk volledig open te stellen.