De Nederlandse journalist Arnold Karskens is gearresteerd op het Griekse eiland Kos. Dit gebeurde in de nacht van zaterdag op zondag.
 

Dat meldt omroep PowNed, waarvoor Karskens aan het werk was. Hij had met een groep Iraanse vluchtelingen de oversteek per boot van Turkije naar Kos gemaakt.

Karkens werkte undercover aan de Turkse kust voor PowNed en website The Post Online.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt de aanhouding van een Nederlands staatsburger door de havenpolitie op Kos. Over de identiteit wil het departement niets zeggen. 

Verborgen camera

De rubberen opblaasboot waar Karskens met zes andere opvarenden in zat, werd in Griekse wateren onderschept. Hierna werd Karskens afgevoerd naar een politiebureau vanwege illegale grensoverschrijding. Zijn medepassagiers zijn overgebracht naar een opvangcentrum op Kos, meldt PowNed.

Het paspoort van de journalist is ingenomen, volgens de omroep. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bemiddelt in de zaak. De verwachting is dat Karskens maandag Griekenland weer mag verlaten.

De journalist legde de hele operatie vast met verborgen camera’s. PowNed wil deze beelden de komende week uitzenden. Karskens was zondagmiddag niet voor commentaar bereikbaar.

Fréderike Geerdink

Karskens is de tweede Nederlandse journalist dit weekeinde die wordt opgepakt. Fréderike Geerdink is zondag door de Turkse politie in het zuidoosten van Turkije gearresteerd. Volgens haar familie wordt ze ervan beschuldigd dat ze in verboden gebied was.

De journaliste laat via Twitter weten dat ze zondag of maandag naar de aanklager moet. De Nederlandse wordt vastgehouden in Yüksekova.

Geen gevaar

Frederike Geerdink is volgens een hooggeplaatst Turkse official niet opgepakt omdat ze propaganda voor een terroristische organisatie zou hebben gemaakt, maar omdat ze gevaar liep. "Ze is niet opgepakt voor haar journalistieke werk", aldus de Turkse official tegenover persbureau Reuters.

"'Frederike was weliswaar in een veilige zone, maar daar werd toch gevochten. Daarom konden we haar veiligheid niet garanderen. Daarom is ze aangehouden en het onderzoek gaat door."

Opvallend

De journalistenvakbond NVJ heeft nog geen contact gehad met Karskens. "Maar als hij morgen inderdaad wordt vrijgelaten, lijkt de schade me in zijn geval te overzien", aldus algemeen secretaris Thomas Bruning. "Het is wel opvallend dat ze hem als journalist anders behandelen dan de vluchtelingen zelf, want ook van zo'n tocht moet verslag kunnen worden gedaan."

Over Geerdink maakt hij zich meer zorgen. "Fréderike bevond zich volgens de Turken op verboden terrein."

Lange reeks incidenten

Bovendien is het incident van Geerdink er eentje in een lange reeks. "De persvrijheid in Turkije staat de afgelopen maanden enorm onder druk", stelt Bruning. "Invallen bij kranten, journalisten die worden opgepakt, het is elke week prijs. In Griekenland laat de persvrijheid ook te wensen over, maar daar kunnen journalisten over het algemeen nog wel goed hun werk doen."

De NVJ onderhoudt contact met het ministerie van Buitenlandse Zaken. "De Nederlandse ambassade in Ankara zit bovenop de zaak", aldus Bruning. Mocht Geerdink niet worden vrijgelaten, overweegt de NVJ acties richting de Turkse ambassade in Nederland. "Maar laten we niet op de zaken vooruitlopen."