Het parlement in Thailand heeft een voorstel voor een nieuwe grondwet afgewezen. Nieuwe verkiezingen zijn daardoor nog ver weg.

Het Thaise militaire regime had een grondwettelijk comité aangesteld om de nieuwe grondwet te schrijven, met als doel om de macht weer over te dragen aan de burgerregering. Het voorstel kreeg veel kritiek.

Kiezers zouden minder te vertellen krijgen, zo vond de partij Pheu Thai. De Democraten stelden dat de nieuwe constitutie ervoor zorgt dat het land dieper in de problemen komt. Vooral de bepaling dat een comité van 23 mensen, onder wie militairen, de macht mag overnemen als er een ‘nationale crisis’ dreigt, schoot bij de partijen in het land in het verkeerde keelgat.

Bijna alle partijen wezen de bepaling af, waardoor het voorstel sneuvelde met 135 stemmen tegen en 105 stemmen voor. Dat het voorstel zou worden afgeblazen, daar werd op voorhand dan ook al rekening mee gehouden.

Voorstel

Er moet nu een nieuw voorstel komen dat door een groep van 21 man wordt samengesteld. Die leden moeten worden aangewezen door de junta, waarna de groep 180 dagen de tijd krijgt om een voorstel te schrijven. Het parlement moet vervolgens weer stemmen, waarna burgers in een referendum hun mening kunnen laten horen.

Daardoor zullen mogelijke verkiezingen pas in 2017 plaatsvinden. De militaire machthebbers beloofden eerder dat de verkiezingen volgend jaar zouden volgen. Het doel is nu om binnen een half jaar een nieuw voorstel klaar te hebben.

Conflict

Het is onrustig in Thailand sinds premier Thaksin in 2006 werd afgezet. Vorig jaar greep het leger in toen voor- en tegenstanders van de premier in conflict kwamen.

In het land is sinds 2014 een militaire overgangsregering aan de macht, nadat de regerende Pheu Thai-partij werd verdreven. Die transitieregering is wel van plan om de macht terug te geven aan het volk.