De Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink is zondag door de Turkse politie in het zuidoosten van Turkije opgepakt.

Volgens haar familie wordt ze ervan beschuldigd dat ze in verboden gebied was. De journaliste laat via Twitter weten dat ze zondag of maandag naar de aanklager moet. De Nederlandse wordt vastgehouden in Yüksekova.

Geerdink heeft zondagmorgen ook kort telefonisch contact met haar vader Henk gehad. Ze mocht in de Turkse cel met haar eigen mobieltje een telefoontje plegen. "En ze heeft er meteen ook een paar tweets uitgegooid", aldus haar vader. Ze maakt het volgens hem goed.

Schild

Zijn dochter wist naar zijn zeggen niet dat zij en de demonstranten van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP zich in verboden gebied begaven in het zuidoosten van Turkije. "De groep wilde daar een schild tegen geweld vormen en mijn dochter deed daarvan verslag'', zegt hij. "Maar er stond nergens aangegeven dat ze daar niet mochten komen."

Volgens Henk Geerdink is Frederike ondanks haar aanhouding ,,strijdbaar''. ,,Dat is ze altijd geweest als ze onrecht ziet.'' Dat bleek zondagmorgen ook in de Turkse cel. "Ook weer zo'n anekdote. Ze vertelde dat ze een cipier die een sigaret rookte in haar bijzijn had weggestuurd."

Geerdink noemt zijn dochter strijdbaar, maar hijzelf is van slag. "Het is erg dat dit zo maar kan in dat land."

Zorgelijk

Volgens Thomas Bruning, secretaris van journalistenvakbond NVJ, zegt de arrestatie zowel iets over Geerdink als Turkije. "Frederike is doorgegaan met haar werk. Dat is moedig van haar. Turkije mengt zich verregaand in het werk van journalisten. Het belang van persvrijheid lijkt het land niet meer te interesseren. De situatie was al zorgelijk voor Turkse media, maar nu kunnen buitenlandse journalisten hun werk ook niet meer doen."

''De Nederlandse ambassade in Ankara volgt de zaak'', aldus een woordvoerder van minister Koenders.

Propaganda

Het is niet de eerste keer dat de journaliste is opgepakt. In januari werd ze al kort aangehouden. Dat gebeurde tijdens een bezoek van minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders aan Turkije.

Geerdink, die onder meer schrijft voor Het Parool en De Groene Amsterdammer werd toen "propaganda maken voor een terroristische organisatie" ten laste gelegd. De aanklacht werd gemaakt vanwege haar boek De jongens zijn dood, daarin schrijft zij over de Koerdische kwestie in Turkije.

In april werd ze daarvan vrijgesproken door de Turkse rechter. Na de vrijspraak reageerde de journaliste opgelucht. "Het was toch even spannend, ik dacht: straks zeggen ze toch iets anders.''