Honderden vluchtelingen brengen nacht door in Wenen

Honderden vluchtelingen die zaterdag vanuit Hongarije naar Oostenrijk zijn gereisd, brengen de nacht door in de hoofdstad Wenen.

Ze zijn op weg naar Duitsland, maar om alles in goede banen te leiden, hebben de autoriteiten een pauze ingelast in het treinverkeer naar Duitsland.

In Wenen hebben vrijwilligers voor honderden mensen een slaapplek geregeld. De laatste trein van zaterdag naar Duitsland is in de avond vertrokken vanuit een treinstation in het westen van Wenen. Vanuit Salzburg, bij de grens met Hongarije, rijden tot diep in de nacht wel nog treinen naar Wenen, maakte de Oostenrijkse spoorwegen bekend.

Zo'n 8.000 vluchtelingen zijn zaterdag vanuit Hongarije aangekomen in Wenen. De meesten van hen zijn al doorgereisd naar Duitsland.

Middernacht

De vluchtelingen die nog vanuit Hongarije Oostenrijk proberen te bereiken hebben daarvoor mogelijk nog tot middernacht. Hongaarse media melden op basis van bronnen dat de autoriteiten in Oostenrijk dan een einde maken aan de vrije doorgang. Hongarije heeft laten weten de laatste treinen richting te grens te hebben gestuurd.

De Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann, zijn Duitse ambtgenoot Angela Merkel en de Hongaarse premier Viktor Orban bepaalden in de nacht van vrijdag op zaterdag dat de vluchtelingen tijdelijk Oostenrijk en Duitsland mochten binnenreizen.

Miljarden

In Duitsland worden miljarden euro's apart gelegd voor de opvang van vluchtelingen. Minister Wolfgang Schäuble van Financiën kan rekenen op zo'n 6 miljard euro extra. 

Het Duitse tijdschrift Der Spiegel schrijft zaterdag dat Schäuble een deel daarvan in een fonds of reserve wil stoppen om komend jaar te gebruiken.

Er is een aanvullende begroting nodig om de kosten van de vluchtelingeninstroom het hoofd te bieden. Het geld is eigenlijk bedoeld om de Duitse schuld af te lossen.

Schäuble wilde geen bedragen noemen, maar liet op een G20-top in Ankara weten dat er ''manoeuvreerruimte'' is in de begroting. Dat komt door een stabiele economie en werkgelegenheid, hogere belastinginkomsten en een aanhoudende lage rente in Duitsland.

Verdeling

Schäuble wil geen publiek debat in Duitsland over hoe het geld wordt verdeeld. Wel zal hij zondag deelnemen aan een overleg van de regerende coalitie bij de kanselarij. De minister is niet de enige die rekening moet houden met extra geld voor vluchtelingen. Ook minister Andrea Nahles van Arbeid verwacht 3,3 miljard euro extra uit te geven aan cursussen en werkgelegenheid voor vluchtelingen.

De uiteindelijke Duitse begroting voor 2016 moet in november door de Bondsdag worden goedgekeurd. Schäuble wees erop dat het vluchtelingenprobleem ook zaak is voor het Europees Parlement en een vluchtelingentop van Europese regeringsleiders eind september.

Lees meer over:
Tip de redactie