De lidstaten van de Europese Unie zijn zaterdag na verhitte discussies niet tot een gezamenlijke aanpak van de vluchtelingencrisis gekomen. Het heikele punt van herverdeling blijft een struikelblok.

Dat bleek na een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg.

De Oost-Europese lidstaten blijven zich verzetten tegen een verplichte opvang van vluchtelingen, zoals onder meer Duitsland en Frankrijk wensen.

De Nederlandse minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zei voorzichtig dat sprake was van "meer optimisme", evenals zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier. De ministers zijn het er over eens dat een urgente aanpak noodzakelijk is, maar wachten nu eerst de plannen af die de Europese Commissie volgende week woensdag ontvouwt.

De grondoorzaak van de vluchtelingenstroom, de conflicten in onder meer Syrië en Libië, werd ook uitgebreid besproken. Dat omringende landen meer steun moeten krijgen bij de opvang van vluchtelingen is duidelijk, maar wel op voorwaarde dat zij meer doen om te voorkomen dat mensen de grens oversteken.

Over het stoppen van de "ongeleide stroom" moeten dan wel goede afspraken worden gemaakt, zei Koenders.

Turkije

Turkije, dat ruim twee miljoen vluchtelingen heeft opgevangen en ook aanwezig was in Luxemburg, vroeg om meer hulp bij de opvang. Welk bedrag met deze steun zou zijn gemoeid, kon de minister niet zeggen.

De bewindslieden zijn het er wel over eens dat een urgente aanpak noodzakelijk is, waarbij grensbewaking en de aanpak van mensensmokkelaars hoog op de agenda staan. Ze wachten nu eerst de plannen af die de Europese Commissie volgende week woensdag ontvouwt.

München

Een eerste groep vluchtelingen is zaterdagochtend vanuit Hongarije via Oostenrijk aangekomen in de Duitse stad München. Het gaat om ongeveer 180 mannen, vrouwen en kinderen. Ze kwamen met een speciale trein aan op het hoofdstation van de Beierse stad. Zaterdagmiddag kwam een trein met ongeveer 450 vluchtelingen aan.

De mensen zagen er uitgeput maar opgelucht uit, aldus de Süddeutsche Zeitung. Vrijwilligers deelden water en fruit uit. De vluchtelingen worden allemaal medisch onderzocht en geregistreerd voordat ze met bussen naar opvangplaatsen worden gebracht.

Grens

Duizenden vluchtelingen reisden in de nacht van vrijdag op zaterdag van Hongarije naar Oostenrijk, nadat de Hongaarse regering migranten eerder belette door te reizen naar West-Europa. Zaterdagmiddag waren al zo'n 5.000 vluchtelingen de Hongaars-Oostenrijkse grens gepasseerd. Verreweg de meesten willen asiel aanvragen in Duitsland.

Het openstellen van de grenzen is een noodoplossing, benadrukte de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann.

Leger

Om te voorkomen dat de vluchtelingenstroom naar Hongarije aanhoudt, wil het land het leger inzetten aan de grens met Servië. Dat heeft premier Viktor Orban zaterdag verklaard. Het parlement moet die inzet goedkeuren.

Het land heeft de migratiewetten aangepast en die nieuwe regels gaan per 15 september in. Zo krijgt de politie meer bevoegdheden om in te grijpen en kunnen illegalen zwaarder worden gestraft, zelfs met celstraffen.

Video: Vluchtelingen komen aan in Duitsland