Trein met vluchtelingen op weg naar Duitsland

In Oostenrijk is zaterdagochtend de eerste trein met vluchtelingen vertrokken vanaf station Nickelsdorf richting de Duitse grens. Dat gebeurde nadat Oostenrijk en Duitsland bekendmaakten dat vluchtelingen die vanuit Hongarije naar Europa willen reizen, tijdelijk welkom zijn.

Volgens een woordvoerder van de Oostenrijkse spoorwegen zijn ongeveer vierhonderd asielzoekers aan boord van de trein.

Toen de eerste trein rond 11.00 uur in Salzburg arriveerde, stonden hulpverleners klaar met drinken, eten en kleding. Volgens een woordvoerder wilde geen enkele vluchteling in Salzburg blijven. De autoriteiten waren daar wel op voorbereid en hadden in de kelder van het station tientallen veldbedden klaargezet.

Ook vertrokken enkele honderden vluchtelingen zaterdagochtend te voet uit de Hongaarse hoofdstad Boedapest, waar ze zich ophielden bij station Keleti in het oosten van de stad. Dat heeft een fotograaf van persbureau Reuters gemeld. Ze zijn volgens de fotograaf lopend op weg naar Wenen.

Verspreiding

Vanuit de grensplaats Nickelsdorf wordt voorlopig de verdere verspreiding van de vluchtelingen geregeld. Reguliere treinen die er normaal niet stoppen, doen dat zaterdag wel om vluchtelingen te laten instappen en ze verder westwaarts te brengen. Ook worden extra treinen ingezet.

Verreweg de meeste vluchtelingen willen naar Duitsland. De Duitse politie gaat ervan uit dat er zaterdag zo'n 10.000 vluchtelingen vanuit Oostenrijk het land binnenkomen. De eerste trein wordt rond het middaguur in München verwacht.

Nacht

Het Oostenrijkse persbureau APA meldt op basis van politieberichten dat in de nacht van vrijdag op zaterdag al zo'n 3.000 vluchtelingen uit Hongarije de grens zijn overgestoken.

De vluchtelingen moesten het laatste stuk te voet afleggen, nadat bussen ze eerder in de nacht tot vlakbij de grens hadden gebracht. Daar konden ze uitstappen, waarna ze in de stromende regen Oostenrijk binnenliepen. In Nickelsdorf werden ze naar het station geleid of naar een evenementenhal.

Video: Vluchtelingen komen aan in München

Noodoplossing

De Oostenrijkse autoriteiten doen er zaterdag "alles aan" om de vluchtelingen uit Hongarije zo snel en goed mogelijk naar Duitsland te krijgen, als ze daar naartoe willen. In Duitsland worden ze geregistreerd en kunnen ze een asielaanvraag doen.

Dat is in strijd met het Dublin-akkoord, dat stelt dat vluchtelingen hun asielaanvraag moeten doen in het land waar ze de Europese Unie binnenkomen.

Tijdens een crisisoverleg benadrukte de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Faymann dat de maatregel een "noodoplossing" is. Oostenrijk houdt zich in principe nog steeds aan het Dublin-akkoord.

Sebastian Kurz, de minister van Buitenlandse Zaken van Oostenrijk, liet zaterdag bij een vergadering met zijn EU-collega's in Luxemburg weten nog niet te weten hoe lang de grenzen open blijven. Ook de Duitse overheid heeft nog niet aangegeven wanneer de tijdelijke openstelling wordt opgeheven.

Tegenwerking

Oostenrijk zegt dat het de asielzoekers graag eerder en op een menselijkere manier had willen binnenhalen, maar de Hongaarse autoriteiten werkten tegen. "Wij wilden wel met Oostenrijkse bussen Hongarije binnen om ze op te halen", aldus de Oostenrijkse politie.

"Maar dat mocht niet van de autoriteiten in Boedapest. We hebben nog voorgesteld dat de Hongaarse bussen door mochten rijden naar Nickelsdorf, maar ook dat wilden ze niet.''

Bussen

Hongarije besloot vrijdagavond laat bussen in te zetten om vluchtelingen weg te halen bij station Keleti in Boedapest. Dat werd afgelopen week overspoeld door vluchtelingen. De autoriteiten besloten daarop het station te sluiten, omdat treinen overvol raakten.

Ook de ontheemden die besloten via de belangrijkste snelweg naar Oostenrijk te lopen, werden onderweg opgepikt en meegenomen.

Inmiddels is Hongarije gestopt met het organiseren van busvervoer, heeft een woordvoerder van de Hongaarse regering zaterdag laten weten aan staatspersbureau MTI. Volgens Hongarije ging het om een eenmalige oplossing.

Tip de redactie