Vluchtelingen uit Hongarije mogen Oostenrijk en Duitsland in

De vluchtelingen in Hongarije die proberen verder Europa in te reizen, zijn welkom in Oostenrijk en Duitsland. 

Dat heeft de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann in de nacht van vrijdag op zaterdag laten weten op zijn Facebookpagina. Hij heeft gesproken met de Hongaarse premier Viktor Orban en zijn Duitse ambtgenoot Angela Merkel.

De vluchtelingen waren al op weg naar de grens van Hongarije met Oostenrijk. Vanuit Hongarije rijden sinds donderdag geen treinen meer. Honderden vluchtelingen zijn daarop te voet naar het westen gegaan. Hongarije heeft laten weten honderd bussen in te zetten om de vluchtelingen te helpen in hun tocht.

Uit de Hongaarse hoofdstad Boedapest zijn de eerste bussen met vluchtelingen vertrokken. Er zijn zestig bussen gestuurd naar het treinstation in het oosten van de stad, waar vluchtelingen sinds donderdag wachten op vervoer naar Oostenrijk. Vijf bussen zijn naar de plaats Zsambek gereden om daar vluchtelingen op te pikken die te voet richting de grens waren gegaan.

Aangekomen

De eerste bus uit Hongarije met vluchtelingen is rond 3.30 uur bij de grens met Oostenrijk aangekomen. Daar zijn de vluchtelingen uitgestapt en te voet de grens overgelopen.

Het gaat om een bus die bij Zsambek vluchtelingen had opgepikt die lopend op weg waren naar de grens. De plaats ligt op zo'n 33 kilometer afstand van de grens. De vluchtelingen wilden alleen de bus instappen als ook journalisten en activisten meemochten. Op die manier waren de vluchtelingen er zeker van dat de bus niet naar een opvangkamp ging, in plaats van de grens met Oostenrijk.

Oostenrijkers in het gebied ontvingen de mannen en vrouwen met applaus. Ze hielden welkomstborden omhoog en gaven de vluchtelingen te eten, meldden Hongaarse media zaterdag. Het Oostenrijkse Rode Kruis verwacht de komende uren 800 tot 1.500 vluchtelingen te ontvangen bij de grens.

De Oostenrijkse bondskanselier Faymann sprak van een noodsituatie die is ontstaan in Hongarije. Hij liet weten te hopen dat Hongarije zich aan de Europese verplichtingen houdt en meewerkt aan een plan van de Europese Unie de vluchtelingen over de unie te verdelen.

Quotum

Volgens de BBC hebben de premiers van Tsjechië, Hongarije, Polen en Slowakije in een gezamenlijke verklaring laten weten niet akkoord te gaan met een quotum vanuit Europa van een minimum aantal vluchtelingen dat moet worden opgenomen.

De leiders van de vier landen, verenigd in de zogenoemde Visegrad-groep, kwamen vrijdag in Praag samen. Zij vinden ook dat de EU-grenzen beter moeten worden beveiligd en dat er in de zwaarst getroffen landen snel centra moeten komen waar vluchtelingen zich kunnen laten registreren.

''Wij moeten onze burgers beschermen en hun veiligheid garanderen'', aldus de Hongaarse premier Viktor Orban.

Tip de redactie