Leider rebellen Oost-Oekraïne afgezet

Andrej Poergin is niet langer de leider van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk in Oost-Oekraïne. Poergin is vrijdag afgezet door het parlement in die regio. Ook is er een onderzoek naar hem ingesteld vanwege illegale activiteiten. 

Volgens rebellenpersbureau DAN wordt Poergin verdacht van illegale activiteiten, zoals het illegaal oversteken van de grens.

Poergin heeft op sociale media laten weten dat hij niet in Donetsk is, maar op ''zakenreis'' in het buitenland. Hij zegt maandag terug te keren naar de Oost-Oekraïnse stad, een bolwerk van de rebellen.

De rechterhand van Poergin, Denis Poesjilin, heeft de taken van de rebellenleider als voorzitter van het parlement overgenomen. Poesjilin is vooral bekend als woordvoerder voor de rebellen en onderhandelaar in de Contactgroep Oekraïne. Het eerste wat Poesjilin als nieuwe leider deed was Aleksej Aleksandrov de laan uit sturen, een belangrijk man in het parlement.

Valse informatie

Volgens Poesjilin heeft Aleksandrov in toespraken in het parlement valse informatie verspreid die de stabiliteit van de regio verder in gevaar brachten. Naar Aleksandrov is een onderzoek ingesteld. Hij wordt ervan verdacht de staatsveiligheid in gevaar te hebben gebracht en illegaal de grens te hebben overgestoken.

De verklaringen van Aleksandrov waren volgens Poesjilin ''niet in lijn met het beleid van de staat''. Aleksandrov zou bovendien teveel invloed hebben uitgeoefend op Poergin.

Lees meer over:
Tip de redactie