De Hongaarse regering wil zo'n honderd bussen inzetten om vluchtelingen de mogelijkheid te bieden naar de grens met Oostenrijk te gaan. 

Volgens Janos Lazar, de rechterhand van premier Viktor Orban, kunnen ook alle vluchtelingen die nu op de snelwegen lopen, worden opgepikt en afgezet.

Vanuit Hongarije rijden sinds donderdag geen treinen meer naar Oostenrijk. Het leidde ertoe dat honderden vluchtelingen dan maar te voet naar het westen gingen vanaf station Keleti, in Boedapest. Dat is een reis van zo'n 180 kilometer. Ook de mensen die nog steeds op dat station staan te wachten, mogen met bussen mee.

De grote groep bestaat uit voornamelijk families, waarvan de meesten uit Syrië en Afghanistan komen.

Antwoord

Lazar zei wel dat het voor de vluchtelingen niet betekent dat zij automatisch Oostenrijk binnen mogen. ''Het is wachten op een antwoord van de Oostenrijkse regering'', zei hij op een persconferentie. Er lopen naar schatting zo'n 1.200 vluchtelingen over de snelwegen naar Oostenrijk. Op station Keleti wachten nog eens duizenden mensen.

Veel vluchtelingen zijn van plan om via Oostenrijk naar Duitsland te reizen. Veel van de vluchtelingen hielden afbeeldingen van de Duitse bondskanselier Angela Merkel in de lucht. Daarbij riepen ze ''Duitsland, Duitsland''.

Video: Vluchtelingen via snelweg richting Oostenrijk

Quota

Volgens de BBC hebben de premiers van Tsjechië, Hongarije, Polen en Slowakije in een gezamenlijke verklaring laten weten niet akkoord te gaan met een quota vanuit Europa van een minimum aantal vluchtelingen dat moet worden opgenomen.

De leiders van de vier landen, verenigd in de zogenoemde Visegrad-groep, kwamen vrijdag in Praag samen. Zij vinden ook dat de EU-grenzen beter moeten worden beveiligd en dat er in de zwaarst getroffen landen snel centra moeten komen waar vluchtelingen zich kunnen laten registreren.

''Wij moeten onze burgers beschermen en hun veiligheid garanderen'', aldus de Hongaarse premier Viktor Orban.

Valse verwachtingen

Orban haalde opnieuw uit naar Duitsland, dat volgens hem verantwoordelijk is voor de grote toestroom aan asielzoekers. De Duitsers wekken valse verwachtingen, zei hij. Ook zou Duitsland visa kunnen geven aan alle migranten, waardoor ze makkelijker het hele continent kunnen oversteken.

Als het aan Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, ligt worden de lidstaten gedwongen om een bepaalde hoeveelheid vluchtelingen op te vangen. Hij waarschuwde dat nationalistische gevoelens de Europese eenheid kunnen ondermijnen.

De ministers van Binnenlandse Zaken van de EU-lidstaten komen op 14 september bijeen voor een spoedvergadering. Dan worden de voorstellen van Juncker besproken.