Vluchtelingen Boedapest lopen via snelweg richting Oostenrijk

De groep van enkele honderden vluchtelingen die vanaf station Keleti in Boedapest is vertrokken in de richting van Oostenrijk, is door een politieblokkade gebroken op een Hongaarse snelweg.

Volgens ooggetuigen lopen de asielzoekers nu via de belangrijkste snelweg naar de Hongaars-Oostenrijkse grens. Het gaat om een grote groep van voornamelijk families, waarvan de meesten uit Syrië en Afghanistan komen.

De vluchtelingen wilden eigenlijk de trein naar Oostenrijk nemen en verzamelden zich in de afgelopen dagen daarom bij het Keleti-station in de hoofdstad. Donderdag werd echter een trein met asielzoekers gestopt in de plaats Bicske, vlak bij een vluchtelingencentrum.

De politie wil de mensen daar onderbrengen en registreren. De asielzoekers vrezen zelf dat ze vanuit dat centrum niet meer verder kunnen komen.

Duitsland

De meesten proberen via Oostenrijk in Duitsland te komen. Veel van de vluchtelingen hielden afbeeldingen van de Duitse bondskanselier Angela Merkel in de lucht. Daarbij riepen ze ''Duitsland, Duitsland''.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat de vluchtelingen de hele afstand lopend zullen overbruggen. Van het centrum van Boedapest naar de Oostenrijkse grens - via de snelweg - is het zo'n 175 kilometer.

Bickse

Een groep vluchtelingen die weigerden een stilstaande trein in het Hongaarse plaatsje Bicske te verlaten, hebben vrijdagmiddag alsnog vrijwillig gehoor gegeven aan de opdracht van de oproerpolitie om de trein te verlaten. Zij worden nu naar een nabijgelegen kamp gebracht waar zij worden opgevangen.

Veel vluchtelingen weigerden in eerste instantie om de trein te verlaten en naar het kamp te gaan uit vrees daar nooit meer uit weg te komen. Velen vluchtten zelfs. Het waren overwegend vrouwen met kinderen die bleven zitten, maar zij hebben de impasse met de politie nu doorbroken.

Ondertussen meldt de Hongaarse staats-tv dat een Pakistaanse migrant die op de vlucht was voor de Hongaarse politie, is overleden na een val op het spoor bij het station Bicske. 

De politie spreekt zelf tegen dat ze achter de man aan zat. Het slachtoffer struikelde en viel met zijn hoofd op het spoor, op zo'n 800 meter van het station.

Quota

Volgens de BBC hebben de premiers van Tsjechië, Hongarije, Polen en Slowakije in een gezamenlijke verklaring laten weten niet akkoord te gaan met een quota vanuit Europa van een minimum aantal vluchtelingen dat moet worden opgenomen.

De leiders van de vier landen, verenigd in de zogenoemde Visegrad-groep, kwamen vrijdag in Praag samen. Zij vinden ook dat de EU-grenzen beter moeten worden beveiligd en dat er in de zwaarst getroffen landen snel centra moeten komen waar vluchtelingen zich kunnen laten registreren.

''Wij moeten onze burgers beschermen en hun veiligheid garanderen'', aldus de Hongaarse premier Viktor Orban.

Valse verwachtingen

Orban haalde opnieuw uit naar Duitsland, dat volgens hem verantwoordelijk is voor de grote toestroom aan asielzoekers. De Duitsers wekken valse verwachtingen, zei hij. Ook zou Duitsland visa kunnen geven aan alle migranten, waardoor ze makkelijker het hele continent kunnen oversteken.

Als het aan Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, ligt worden de lidstaten gedwongen om een bepaalde hoeveelheid vluchtelingen op te vangen. Hij waarschuwde dat nationalistische gevoelens de Europese eenheid kunnen ondermijnen.

De ministers van Binnenlandse Zaken van de EU-lidstaten komen op 14 september bijeen voor een spoedvergadering. Dan worden de voorstellen van Juncker besproken.

Lees meer over:
Tip de redactie