De Britse premier David Cameron geeft toe aan de nationale en internationale druk om meer Syrische vluchtelingen op te vangen. Hij heeft vrijdag gezegd dat zijn land ''duizenden'' vluchtelingen meer zal opnemen dan eerder gepland. 

Hij zei dat ''we met het hoofd en met het hart'' zullen handelen en meer gaan doen voor vluchtelingen. ''Daar is een morele verplichting toe en Groot-Brittannië heeft dat altijd gedaan."

Groot-Brittannië trekt ook meer geld uit voor de opvang van Syriërs in eigen land en landen daaromheen, als Turkije, Libanon en Jordanië. Daarmee is zo'n 100 miljoen pond (136 miljoen euro) gemoeid.

Met die extra investering komt het totaalbedrag dat de Britten bijdragen op meer dan 1 miljard pond. ''Dit is de hoogste Britse bijdrage ooit aan een humanitaire crisis'', zei Cameron. ''We hebben meer gedaan dan welk Europees land dan ook wat betreft investeringen in vluchtelingenkampen.''

Druk

Door alsnog te investeren geeft Cameron toe aan de nationale en internationale druk om meer Syrische vluchtelingen op te vangen.

Tot nu toe was Groot-Brittannië erg terughoudend met de opvang van Syrische vluchtelingen. Sinds het uitbreken van de oorlog in Syrië ging het om een kleine vijfduizend mensen.

Een woordvoerster van de vluchtelingenorganisatie van de VN (UNHCR) zei vrijdag dat Londen heeft aangeboden nog vierduizend vluchtelingen uit Syrië onderdak te bieden. De Britse premier zei dat ''we met het hoofd en met het hart'' zullen handelen en meer gaan doen voor vluchtelingen. ''Daar is een morele verplichting toe en Groot-Brittannië heeft dat altijd gedaan."

Foto

De roep tot ruimhartiger opvang van vluchtelingen groeide na de publicatie van een foto van het driejarige Syrische jongetje Aylan Kurdi dat levenloos in de branding op een Turks strand lag.

Cameron zei donderdag nog diep geraakt te zijn door de foto, maar hij stelde dat het te simpel was om de oplossing in meer opvang te zoeken. Die stelling heeft hij nu verlaten.

Voormalig minister van Binnenlandse Zaken David Blunkett stelde dat Groot-Brittannië in het komende halfjaar 25.000 mensen moet opvangen. Een petitie die daartoe opriep werd in korte tijd meer dan 300.000 keer getekend.

Landen als Turkije, Libanon en Jordanië kunnen het Britse geld goed gebruiken. Volgens Cameron maken Syrische vluchtelingen in die landen een kwart van de bevolking uit.

Video: Vluchtelingen nog altijd verschanst in trein Hongarije