De Syrische president Bashar al-Assad is bereid de macht te delen met een deel van de oppositie en vervroegde verkiezingen te houden. Dat zou een bredere coalitie tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) mogelijk maken.

Dit zei de Russische president Vladimir Poetin vrijdag.

Poetin zei over dit plan al te hebben gesproken met zijn Amerikaanse, Turkse en Egyptische ambtgenoten, Obama, Erdogan en al-Sisi. Rusland wil Assad betrekken bij de internationale coalitie tegen IS, maar westerse mogendheden, inclusief Turkije, willen niets met Assad te maken hebben.

Maar Poetin zei dat er over het algemeen overeenstemming is dat de strijd tegen het terrorisme moet samengaan met een politiek proces in Syrië. Assad is het daar ook mee eens en zou macht willen delen met ''de gezonde oppositie''.

Syrië verkeert sinds 2011 in een bloedige burgeroorlog. Het land had destijds bijna 23 miljoen inwoners. Meer dan de helft is inmiddels ontheemd, het land ontvlucht, verdwenen of gedood. Assads troepen zouden zijn uitgeput en niet meer dan een zesde van het land beheersen.