De stroom vluchtelingen naar Europa kan uitgroeien naar tientallen miljoenen mensen als de Europese Unie haar grenzen niet beter beschermt. 

Dat heeft de Hongaarse premier Viktor Orban vrijdag gezegd in een radio-interview.

''De realiteit is dat Europa wordt bedreigd door een massale toestroom van mensen, vele tientallen miljoenen mensen kunnen naar Europa komen. Nu praten we over honderdduizenden, maar volgend jaar gaat het over miljoenen en er komt geen einde aan'', aldus Orban.

''Ineens zullen we merken dat we een minderheid op ons eigen continent zijn,'' vervolgt de premier die bekend staat als een rechts-nationalistisch politicus.

Britse regering

De Britse regering geeft toe aan de nationale en internationale druk om meer vluchtelingen op te vangen. Premier David Cameron kondigt dat naar verwachting vrijdag aan in Spanje, waar hij de Spaanse en Portugese premiers ontmoet. Tot nu toe was Groot-Brittannië bereid tot de opvang van 'enkele duizenden' vluchtelingen.

De roep tot ruimhartiger opvang van vluchtelingen groeide na de publicatie van een foto van het driejarige Syrische jongetje Aylan Kurdi dat levenloos in de branding op een Turks strand lag.

Cameron zei donderdag nog diep geraakt te zijn door de foto, maar stelde dat het te simpel was om de oplossing in meer opvang te zoeken. Die stelling lijkt hij nu te verlaten, meldt de BBC.

Wijder

De Schotse premier Nicola Sturgeon had Cameron opgeroepen de deur wijder open te zetten voor vluchtelingen. Voormalig minister van Binnenlandse Zaken David Blunkett stelde dat Groot-Brittannië in het komende half jaar 25.000 mensen moet opvangen.

Een petitie die daartoe opriep werd in korte tijd meer dan 300.000 getekend.