Oud-president Otto Perez Molina van Guatemala moet de cel in. 

Een rechter bepaalde donderdag dat Perez, die eerder was afgetreden, een onderzoek naar zijn rol in een grote fraudezaak in de gevangenis moet afwachten. Zo is in ieder geval zeker dat hij niet naar het buitenland vlucht.

De oud-president is nog niet aangeklaagd, maar het Openbaar Ministerie heeft wel haar verdenkingen. Zo zou Perez verdacht worden van het aannemen van steekpenningen, het plegen van douanefraude en betrokkenheid bij illegale activiteiten. Hij moet vrijdag verschijnen op een hoorzitting.

Perez trad donderdag af als president, kort nadat een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd. Dinsdag verloor hij al zijn onschendbaarheid na een stemming in het parlement, waardoor de weg werd vrijgemaakt voor vervolging.

Fraudezaak

Guatemala is al maanden in de ban van de grote fraudezaak die de regering van het land aan het wankelen bracht. Volgens de aanklagers hebben importeurs op grote schaal smeergeld betaald, om onder hoge importbelastingen uit te komen. Daarvoor zou zelfs een speciale telefoonlijn zijn opengesteld, waardoor de fraudezaak de bijnaam La Linea (De Lijn) kreeg.

In mei stapte vicepresident Rocana Baldetti op, omdat ze werd genoemd in het corruptieonderzoek. Oppositiepartijen drongen toen al aan op onderzoek naar Perez. Ook heeft het schandaal geleid tot protesten, waarbij Perez werd opgeroepen af te treden. Toen dat gebeurde gingen mensen massaal de straat op om dat te vieren.

In Guatemala zijn zondag presidentsverkiezingen. Vice-president Alejandro Maldonado neemt de taken van Perez over voor de laatste maanden van diens termijn.