Premier Manuel Valls van Frankrijk zou de noodlijdende agrarische sector donderdag over een periode van drie jaar 3 miljard euro steun hebben toegezegd.

 Dat meldt de Franse krant Le Figaro.

In hun strijd om financiële hulp van de overheid deden duizenden Franse boeren donderdag Parijs aan. Met naar schatting zeventienhonderd tractors en in ruim negentig bussen kwamen ze 's ochtends naar de hoofdstad, waar ze verzamelden op de Place de la Nation.

De gewaarschuwde forensen kozen 's ochtends veelal voor het openbaar vervoer, zodat volgens de verkeerspolitie op de volgelopen snelwegen en de beruchte periferique rond Parijs relatief weinig files ontstonden.

Vertegenwoordigers van de boerenvakbond FNSEA overhandigden 's ochtends een petitie aan de voorzitter van de Franse Tweede Kamer en spraken rond het middaguur met premier Manuel Valls.

Video: Franse boeren protesteren op snelweg rond Parijs

Niet genoeg

In juli zegde de regering na blokkadeacties in meerdere toeristische gebieden al 600 miljoen euro hulp toe, maar dat is lang niet genoeg om de dalende prijzen van de boerenproducten te compenseren, vindt de FNSEA.

De cijfers van het ministerie van Landbouw geven de boeren gelijk. Volgens het departement balanceert 10 procent van de boeren op de rand van faillissement en heeft de agrarische sector een schuld van 1 miljard euro uitstaan.

Het is nog niet duidelijk wanneer de ongeveer vijfduizend boeren rechtsomkeert maken en de Franse hoofdstad weer verlaten. Sommige deelnemers aan de actie zijn op hun tractor met een gemiddelde snelheid van 35 kilometer per uur meer dan een week onderweg geweest om Parijs te bereiken.